Доставчици искат по-високи цени на тока за бита в пиковите часове

Сподели новината:
1403_6775319852379328432_original.jpg
Общество

По-високи цени на тока за бита по време на пиковите часове поиска доставчик на електроенергия. Трябва да се променят тарифите, така че да се стимулират потребителите да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти, каза Зорница Генова – управител на "Електроразпределителни мрежи Запад“ по време на конференция в София за зелената енергия, съобщава "Труд".
Ако предложението бъде прието, вечерно време, когато всички се прибират и взимат душ или пускат пералня, токът ще бъде по-скъп. За да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти хората с бойлер ще трябва да си лягат без да се къпят и да стават за душ след 22 ч.
А ако решат да спестят още повече ток, след 22 ч. може да пуснат фурната, за да си приготвят вечеря, а докато тя стане да си изгладят ризата и да пуснат пералнята.
Друга идея на Зорница Генова е да има фиксираната компонента в цената на тока. В момента цената на тока за бита се определя от два компонента – цена за достъп и цена за пренос. Но и двете компоненти зависят от количеството потребена електроенергия.
Идеята на Генова е в цената на тока да има фиксирана компонента с по-голяма тежест, което означава хората да плащат дори без да потребяват електроенергия. Това реално представлява такса "електромер“.
Подобна промяна би увеличила сметките за ток на вили и ваканционни имоти, в които хората не живеят постоянно. Целта на предложената промяна е доставчиците на ток да имат повече пари, които да могат да инвестират в подобряване на мрежата.
На конференцията стана ясно, че инсталирането на много фотоволтаици изисква повишаване на капацитета на електропреносната и на електроразпределителната мрежи. А това е цена, която ще трябва да платим. Но участниците в дискусията не уточниха кой трябва да плати тази цена – доставчиците на електроенергия, тези, които инсталират фотосолари, за да ползват безплатен ток, или обикновените битови потребители.
В момента инсталираните мощности от фотоволтаици са над 1800 мегаватчаса. До края на годината те може да нараснат с 600-700 мегаватчаса. А прогнозите са, че до 2050 г. тези мощности може да достигнат 12 хил. мегаватчаса.
Част от необходимите средства за повишаване на капацитета на електропреносната и електроразпределителните мрежи може да бъдат осигурени от фондовете на Европейския съюз.
Възможно е цената за пренос на електроенергията да бъде прехвърлена върху производителите на ток от фотосолари. Но е възможно доставчиците на ток да поискат повишаване на цената на тока за бита, за да осигурят необходимите пари за инвестиции.

Ad