Джак Ма: Бедните хора са най-трудни за задоволяване

Сподели новината:
2.jpg
Цитат на деня

„Бедните хора са най-трудни за задоволяване. Дайте им нещо безплатно, те ще решат, че е капан. Кажете им, че е нужна само малка инвестиция, те ще кажат, че тогава няма да има голяма печалба. Кажете им да инвестират големи пари в нещо, ще кажат, че нямат. Кажете им да пробват нови идея, ще кажат, че е нужен опит. Кажете им, че това е традиционен бизнес, ще кажат, че конкуренцията е голяма. Кажете им, че е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Кажете им да отворят магазин, ще кажат, че няма свобода. Кажете им да започнат нов бизнес, ще кажат, че няма доказателства, че новият бизнес ще работи.
Имат едно общо нещо: Обичат да питат Гугъл, да слушат приятели, колкото и безнадеждни да са, обичат да размишляват повече от университетски преподавател и да правят по-малко от сляп човек. С други думи искат някой да им набута в ръцете успешния бизнес, ама ако може без пари и без риск.
Просто ги попитайте какво могат? Те няма да ви отговорят.
Моето заключение е: Вместо да карате сърцето ви да бие по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо; вместо просто да се чудите и колебаете, защо не направите това, за което мислите. Хората се провалят заради една обща черта: "Целият им живот минава в очакване".
Джак Ма (роден през 1964 г.) - китайски предприемач, основател на Alibaba Group

Ad