Ердоган призна за грешки при първоначалната реакция при земетресението

Сподели новината:
4.jpg
Свят

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призна, че е имало проблеми при първоначалната реакция на властите след смъртоносните трусове на 6-ти февруари. 72 часа след първото земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, гневът на оцелелите е породен от оказването на бавна, според тях, първа помощ.

Ердоган пристигна в засегнатите райони два дни след бедствието. От Кахраманмараш - епицентъра на разрушителните земетресения, той обяви, че пострадалите семейства ще получат по 10 000 турски лири, което се равнява на около 500 евро. Той обеща, че никой няма да остане бездомен.


Нашата сграда е напълно срината за три дни. Има още много хора под руините. Майка ми и брат ми са там. Те бяха на втория етаж от общо шест с 24 апартамента. Има много хора вътре. Едва днес започнаха да работят машините. Сами се опитвахме да ги докараме до тук. Опитваме се и сами да разчистваме.

Серап


Спасителите продължават да изваждат живи хора изпод развалините на хиляди сринати до основи сгради. Ситуацията в Сирия е още по-тежка. Посланикът на страната в ООН заяви, че правителството няма нужните умения е техника за реакция в подобни ситуации. Десетилетието гражданска война също усложнява издирвателните дейности заради лоша инфраструктура. На Сирия бе предложена далеч по-малко помощ в сравнение с Турция, заради санкциите срещу режима на Башар Асад.

Ad