Фармацевтите: От 1 април може да няма достъп до лекарства по линия на НЗОК

Сподели новината:
5.jpg
България

От 1 април пациентите може да останат без достъп до лекарствата, отпускани по линия на здравната каса, предупредиха от Българския фармацевтичен съюз.

Причината е спор при преговорите между Националната здравноосигурителна каса(НЗОК) и съсловната организация на фармацевтите, заради който фармацевтичният съюз може да не подпише новия си договор с касата. Настоящият изтича на 31 март.

Спорните моменти са две изисквания на НЗОК. Едното е аптеките да изпълняват пълните рецепти, отпуснати от лекарите, в случаите в които в тях има повече от едно лекарство, а другото касае информацията за т.нар. верификация на медикаментите, която цели до пазара да не достигат фалшиви препарати, пише webcafe.bg

Първото изискване гласи рецептите да бъдат изпълнявани или в пълен обем, или изобщо да не се отпуска нищо по тях. Т.е. ако на пациента са предписани 3 препарата, но в аптеката са налични само два от тях, или човекът не иска да купи всички, аптеката няма да има право да отпусне който и да било от продуктите.

Второ е по отношение подаването на данни за системата за проверка срещу фалшиви медикаменти - т.нар. верификация.

В момента те се подават към специален орган - Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), който администрира регистъра, през който се проверяват уникалните номера на опаковките на лекарствата. Целта е да се гарантирана, че продуктът от аптеката е същият като излезлият от производителя.

НЗОК иска данните да се подават и към нея, което според фармацевтите е нарушение на законодателството, освен това касата има достъп до данните от самата БОВЛ.

Ad