Хаос преди избора на новия лидер на БСП на 12 септември

Сподели новината:
Хаос преди избора на новия лидер на БСП на 12 септември
Общество

Плановете на БСП да си избере пряко новия лидер може да се окажат пагубни за вота утре заради куп неразбории в кампанията и правилата за секциите и бюлетините, алармираха членове на пленума пред Lupa.bg.

По-малко от 24 часа преди старта на чаканото от почти 1 година събитие червените не разполагат с точен брой избиратели, секциите не са определени и стоят на сайта на Столетницата само с идентификационни номера, а броят на застъпниците все още не е определен заради последните неразбории около кандидатите за поста. След като вчера се разбра, че отказалите се от надпреварата Красимир Янков и Валери Жаблянов всъщност остават в нея, защото не са депозирали писмено отводите си в ЦИКПИ, те ще имат право и на определени застъпници по секциите. Само столичанинът Георги Тодоров остана вън от играта, макар името му още да фигурира в документите на "Позитано" 20.

Шокиращата новина обаче дойде днес - от кухнята на червената ЦИК до Lupa.bg се появи информация, че броят на избирателите, които са предвидени да упражнят правото си на глас утре в т.нар. подвижни секции, е цели 24 000. Това е 1/3 от всички фигуриращи в списъците.

Какво означава това де факто?

Подвижните избирателни секции са различни от мобилните, предвидени за хора с двигателни затруднения. Първите всъщност ще обхванат селата и малките населени места. Така село А) ще гласува за лидер от 07,00 до 10,00 часа, село Б) - от 10,30 до 13,30 часа, село В) - от 14,00 до 17,00 часа и така нататък до края на изборния ден. Никой в БСП обаче не е разписал правила как ще се охраняват вече събраните в първото село бюлетини и как ще се обезпечи сигурността на изборните книжа. По наша информация урните няма да се изсипват след всяко село, а накрая на деня, когато ще се разписват и протоколите за входиране на "Позитано" 20. При цели 24 000 избиратели в подвижни секции е напълно възможно на места да има и манипулиране на вота, коментират запознати социалисти. "Превозването им е на юнашко доверие", добавят с огорчение те.

В същото време има данни и за поръчка на нерегламентиран брой кутии за урните, които не са били разписани от ЦКПИ.

А за да е още по-драматична ситуацията в централата, се очаква струпването на огромен брой хора в идните дни. Настоящата лидерка на Столетницата Корнелия Нинова пък е убедена в победата си и вече е насрочила заседание на пленума за понеделник, когато вероятно комисията все още няма да се е произнесла окончателно валиден ли е бил изборът в събота, или е нелегитимен заради недостатъчно гласували по устава.

Избирателната активност пък ще е обвита в пълна мъгла утре и до края на деня няма да има данни как се движи тя, за разлика от всички национални и местни избори, провеждани от ЦИК.

Ad