Как Арнолд Шварценегер става милионер на 25 години

Сподели новината:
Арнолд Шварценегер
Любопитно

Нямахме стандартна тоалетна, нямахме хладилник, нямахме телевизия. Това, което имахме, бяха купони за храната – както и британски танкове, които понякога караха децата до училище.

Арнолд Шварценегер не израства в най-приятните обстоятелства. Една популярна история, която обича да разказва от младостта си, е за онзи път, когато семейството му си купува хладилник. Всички се събират около него и го гледат с благоговение, като се редуват да отварят и затварят вратата, за да усетят полъха на студения въздух върху ръцете и лицата си. Да, като дете Арнолд Шварценегер е по-впечатлен от един хладилник, отколкото от танк, което говори много за детството му.

Той започва да вдига сериозно на около 14-годишна възраст и е изключително отдаден. Малко след това Шварценегер започва да участва в състезания по бодибилдинг. Първата му победа идва през 1965 г., когато става Мистър Европа за младежи – победа, която му коства седмица във военния затвор, защото бяга от казармата, за да участва в състезанието. Но след като се уволнява, Арнолд се отдава изцяло на бодибилдинга. Следват 4 титли Мистър Вселена и 7 титли Мистър Олимпия.

Може би си мислите, че именно тези победи са го направили богат. В известен смисъл това е вярно, но не и в прекия.

Това, което Арнолд направи с печалбите си, е да ги спести и инвестира, така че до пристигането си в Щатите през 1968 г. на 21 години той вече има около 27 000 долара на своя сметка. Една от инвестициите му е фитнес залата в Мюнхен, която Шварценегер успя да направи печеливша, използвайки известността си в бодибилдинг средите. По същия начин той успява и с компания за поръчки на фитнес уреди, хранителни добавки и тренировъчни програми по пощата, която създава след като вижда колко много фенове му пишат за съвет. И за разлика от много други подобни услуги (дори и днес), предлагани от други бодибилдъри, Шварценегер жъне успех, тъй като не само взима парите на хората без да прави нищо, а всъщност им дава доста полезни продукти и съвети.

След пристигането си в САЩ Шварценегер бързо влага скромната си сума пари, отново инвестирайки го в бизнес с поръчки, който по-късно ще отбележи, че е много по-лесно да направи в САЩ, отколкото в Европа, тъй се изискваше само плащане на „3,75 долара за разрешение“.

За да свърже двата края през първите няколко години в Америка, а и за да поддържа физиката си в топ форма, той създава и компания за зидане на тухли с колегата си културист Франко Колумбу. Въпреки че двойката предлага най-ниските цени в бранша, както и възможността работата да се извърши от невероятни мъжаги с множество отличия за физиката си, в крайна сметка малко хора ги наемат. Но когато Шварценегер и Колумбу удвояват цените си и се рекламират пред обществото като „специализирани европейски зидари“, биват затрупани от поръчки.

До този момент той успява да изкарва достойно препитание, но всъщност Арнолд става милионер в 20-те си години. Как толкова бързо премина от средната класа към горния 1% на обществото? С една дума (или две в случая): недвижими имоти.

След като сериозно проучва пазара, той плаща авансово за апартаментен комплекс на стойност 214 000 долара, който успя бързо да препродаде за 360 000 долара, което му носи 146 000 долара печалба. Вместо да профука всичко, както може да се очаква от повечето хора в 20-те, той удвоява парите си, реинвестирайки печалбите обратно в друга сграда. За пореден път инвестицията му се оказа успешна и той я продава отново на печалба малко след покупката. Всеки път, вместо да харчите за коли, алкохол, жени и т.н. както повечето хора в с неговата физика биха се изкушили, той просто повтаря и повтаря същата операция като всеки път увеличава инвестицията си. Няколко години по-късно вече е милионер.

И ако се чудите как някога беден бодибилдър от Австрия със слаби познания по английски успява да покаже такова високо ниво на бизнес нюх и проницателност: едно от първите неща, които Шварценегер прави, когато пристигна в щатите, е да се запише в колежа в Санта Моника, където посещава уроци по английски и лекции по бизнес. Добавете към това и достатъчно количество аналитично мислене и дисциплината, които той без съмнение развива през годините ваяне на мускулите си и до средата на 20-те си години той вече е постигнал американската мечта.

И така, когато е на 35 години Арнолд Шварценегер вече става световно известен първия си холивудски блокбастър „Conan the Barbarian“ от 1982 г. Милионер е вече от почти десетилетие и продължава с инвестициите, както и да развива кариерата си като бодибилдър. По-късно, разбира се, той става губернатор на щата Калифорния и дори има амбиции да се кандидатира за президент, въпреки законовото препятствие, че не е роден в САЩ. Не е лошо за човек, чиято поанта в детството му е отварянето и затварянето на хладилник.

Ad