Класираха най-добрите и най-лошите диети за 2023 г.

Сподели новината:
7.png
Любопитно

За шеста поредна година средиземноморският стил на хранене спечели титлата „най-добра цялостна диета“, според класацията за 2023 г. на U.S. News & World Report.

Ястията от слънчевото Средиземноморие са обявени и за най-добрата здравословна диета, както и за най-добрата растителна диета, съобщава CNN.

В две нови категории, добавени през 2023 г., средиземноморската диета е обявена за понижаваща холестерола, най-добра семейна и най-добра диета за здравето на костите и ставите.

„Нашето население застарява, така че фокусирането върху диети, които могат да подобрят качеството на живот сред възрастните хора е важен елемент,“ казва Гретел Шуелър, управляващ редактор в областта на здравеопазването за U.S. News & World Report, ръководещ годишната класация на диетите.

Ново тази година е и класирането на само 24 диети вместо около 40, анализирани през последните години.

Пет диети от първоначалния списък – вегетарианска, веганска, скандинавска, традиционна азиатска и диета с нисък гликемичен индекс, са интегрирани от съдиите в средиземноморската и други диети поради техните сходни основни принципи на хранене.

„Посланието тук е, че средиземноморската диета, всъщност, не се отнася само до храните от Средиземноморието“, казва Шулер. „Можете да вземете уроците и подхода на средиземноморския модел на хранене и да го приложите към всяка кухня във всяка страна.“

Този подход е отразен в две нови диети – Keyto и Pritikin – които са включени в доклада за 2023 г., според експерта.

Първата е гъвкав средиземноморски стил на хранене с ниско съдържание на въглехидрати, а втората се фокусира върху консумацията на цели храни с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.

Какво е средиземноморски стил на хранене?

Многобройни проучвания установяват, че средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата. Диетата, която е по-скоро стил на хранене, е свързана и с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Тя включва ястия на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене се фокусира върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, ядки и силен акцент върху необработен зехтин

Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни са запазени за специални поводи.

Червеното месо се използва пестеливо, обикновено само за овкусяване на ястие. Консумацията на мазна риба, която е пълна с омега-3 мастни киселини, се насърчава, докато яйцата, млечните продукти и птиците се приемат в много по-малки количества, отколкото в традиционната западна диета.

Социалното взаимодействие по време на хранене и физическата активност са основни крайъгълни камъни на средиземноморския стил на хранене. Промените в начина на живот, които са част от диетата, включват общуване по време на хранене с приятели и семейство, внимателна консумация на любими храни, както и движение и упражнения.

Второ и последно място

Както и през 2022 г., DASH и флекситарната диета делят второто място в класацията за най-добра цялостна диета. Подобно на средиземноморския стил на хранене, те намаляват или елиминират изцяло приема на преработени храни, като пълнят чиниите с плодове, зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Диетата DASH набляга на ограничаването на приема на сол с цел намаляване на кръвното налягане, докато флекситарната диета, вярна на името си, позволява от време на време да се консумира месо.

За най-лоша диета за 2023 г. е обявено суровоядството поради липсата на пълноценен прием на храна, което повдига опасения за безопасността й.

Популярните кето диети са класирани на едни от последните места в общата класация, но заемат първата позиция в категорията най-добра краткосрочна диета за отслабване. Те обаче не се считат за здравословен начин на живот, посочват експертите.

Ad