Лечков ще предложи ограничение за чужденците в Първа лига

Сподели новината:
18.jpg
Спорт

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков заяви, че ще предложи на изпълкома да се въведат ограничения за броя на чужденците, които се използват в Първа лига. Темата започна да се коментира след загубите на националния отбор в квалификациите за Евро 2024. Тимът на Младен Кръстаич отстъпи на Черна гора и Унгария и почти загуби шанс за класиране на европейското.

"Поемам ангажимент да предложа на изпълкома да има рестрикции за чужденците и да се дава повече шанс на българските играчи. Ние го бяхме направили преди 7-8 години. Кой го наруши? Пак клубовете", каза Лечков в "Арена спорт" по БНТ.

Той обясни, че бъдещето на селекционера не е под въпрос, и отново нападна хората, които критикуват футболния съюз.

"Видно е защо се получи така. Липсва ни класа. Според мен се спекулира малко повече, защото в крайна сметка това са първите стъпки на този национален селекционер. Трябва да имаме повече търпение. Да предположим, че бяхме били Черна гора, нямаше да има такава дилема и толкова специалисти да излязат от дупките си", каза Лечков.

Според него разликата с Унгария е много голяма, като той за пореден път призова държавата да помага на футбола, пише "Дневник"

"Искам да се сравняваме с отборите от нашата група. Знаете ли от нашия отбор кой взима най-голяма заплата в клубния си отбор, да кажем Кирил Десподов, няма значение. Капитанът на Унгария (Доминик Собослай - б.а.) взима 10 пъти повече. Колкото взима Десподов на година, той ги взима за месец. Да не говорим за стадиони, за бази, да не говорим за вътрешното първенство, което куца. Излизат някакви хора да говорят, но те с какво допринасят за доброто на футбола? Бях толерантен, но оттук нататък няма да съм. Без държавата няма как да се случат нещата. Футболът е социален отдушник, падне националният отбор и се започва, а не гледаме, че по трибуните няма хора. Чакаме националния отбор да направи грешна стъпка и започваме да плюем", каза още Лечков.

Лечков отговори и на критиките на Димитър Бербатов и заяви, че той вече не е кандидат за президент на БФС.

"Избрахме си президент, имаше конгрес, какво значи кандидат-президент? На кое? На борсата. Той не е кандидат за президент, защото няма конгрес. Това не е нормално", допълни Лечков.

Ad