Малка почивка със Стефка Съботитова и “Притури се планината“ (видео)

Сподели новината:
Малка почивка със Стефка Съботитова и “Притури се планината“
Любопитно

Притури се планината,

Че затрупа два овчеря.

Че затрупа два овчеря,

Два овчеря – два другаря.

Първи моли, пусни мене.

Мене чака първо любе.

Втори моли, пусни мене.

Мене чака стара майка.

Проговаря планината:

Хей, ви вази два овчеря,

Любе жали ден до пладне,

Майка жали чак до гроба.

Певицата Стефка Съботитова е родена на 2 април 1930 г. в село Розов кладенец, Старозагорско. През 1951 г. се премества да живее в София. Певческия ѝ талант открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. От 1954 г. започва да пее в състава на фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“. С него тя обикаля по концерти и участия в цял свят. Няколко години по-късно става солистка към редакция “Народна музика“ на Българското национално радио, а след това и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото и в “Мистерията на българските гласове“.

В репертоара на Стефка Съботинова са основно песни от Беломорска Тракия, които знае от баба си. Световна известност придобива с изпълнението на песента “Притури се планината“. Първоначалното звучене на мелодията е аранжирано от композитора Филип Кутев. Песента е забелязана и наградена на радиоконкурс за народна музика в Братислава. Тя се харесва на швейцарския продуцент Марсел Селие, впечатлява го текстът, разказващ за силата на майчината любов. Селие моли БНР да запише български фолклор. През 1952 г. пристига в България и се свързва с ръководството на Българското национално радио, откупува няколко записа и започва радиопредаване, което съпругата му Катрин Селие нарича “Мистерията (тайнството) на българските гласове“. През 1975 година Марсел Селие издава първия албум с български народни песни под заглавието “Мистерията на българските гласове“. В него включва две солови изпълнения на Стефка Съботинова, а именно “Притури се планината“ и “Мър, Станке ле“. По-късно Селие продава изпълнението на “Притури се планината“ на филмови продукции, сред които са “Иисус от Монреал“ и “Лионците“.

Песента се сдобива с нов, модерен аранжимент през 1994 г. благодарение на Жаки Анона. През юни 2010 г. Стефка Съботинова е удостоена с най-голямото българско отличие – орден “Стара планина – първа степен“. На 30 юли 2010 г. певицата напуска завинаги този свят, но великото ѝ изпълнение на песента “Притури се планината“ още дълги години ще кара българите да настръхват.

Проф. Венелин Терзиев

Ad