Марина река: Ботаническа класна стая на открито

Сподели новината:
Марина река: Ботаническа класна стая на открито
Любопитно

Малцина знаят, но места за уроци на открито съществуват. В Природен парк Странджа, в защитена местност Марина река, на 15 км от Царево, има истински ботанически кабинет под открито небе. При това тук не просто можете да разгледате растения в гората, а да се запознаете с видове на милиони години.

Класната стая под открито небе се намира на дългата малко над километър екопътека "Марина река". В гората на Странджа има дървени чинове и информационни табла, които запознават децата с терциерната растителност (видове, които са тук от милиони години).

В началото на 1933 година се създава първият български резерват “Горна Еленица-Силкосия”. В територията му е включена и м.Марина река. По-късно м.Горна Еленица отпада от площта на резервата. През 70-те години на ХХ век върху най-представителната ѝ част се обявява защитената местност “Марина река”. Днес тя е най-посещаваната при специализирани ботанически турове в Странджа, тъй като избягвайки забраните на строгия резерватен режим, в тази “класна стая на открито” в рамките само на тридесетина минути могат да се опознаят всички емблематични видове от колхидската терциерна флора. Бродейки из гъсталаците на надвисналите зеленики, спирайки срещу единственото тисово дърво, заобиколени от вечнозелените храсти на лавровишната и джела, ще се потопите в изгубеното царство на растенията.

Ad