Минута в света на изкуството: Синьото - цветът на рая, на необяснимото... и на тъгата

Сподели новината:
'Кон изплашен от светкавица', Йожен Дьолакроа
Култура

Какво символизира синият цвят в картините? Синьото е цветът на обширните океани и морета и на безкрайното небе. На този цвят се гледа с почит от незапомнени времена. Наситено и дълбоко по своята природа, синьото е привличало със своята мистериозност стотици поколения и се е превърнало в един от най-почитаните цветове.

За разлика от червената и жълтата боя, които са извлечени от земята, в зората на човечеството хората не са можели да създадат син цвят. В Европа този цвят е внесен от италиански търговци през 15 век, като е наречен „ултраморско“. Египтяните обичали смелия син цвят и смесвали натрошен скъпоценен камък лапис лазули с животинска мазнина или растителна смола за да създадат наситена синя паста. Стотици години лапис лазули по своята ценност конкурира дори златото.

Заради красотата и изключителната му рядкост, синьото е свързвано с магията. Древните египтяни украсявали телата на мъртвите величия с паста от лапис лазули. Използват го и в направата на бижута и амулети, вярвайки че то ще ги опази от злите духове. Синьо има и около очите върху погребалната маска на Тутанкамон, както и при египетския символ „Окото на Хор“.

През Средновековието синият цвят е използван в християнската иконография и особено при изобразяването на Дева Мария с Младенеца, а цветът е свързван със святост и чистота.

В съвремеността синьото има повече интерпретации: то е цвят на божественото, на безкрайността и мечтите, на властта, на класата и елегантността.

Днес поглеждаме към синьото в изкуството като цвят на тъгата и необяснимото.

Ad