Минути за пътешествие: Индия и най-колоритният фестивал "Холи" (видео)

Сподели новината:
5.png
Любопитно

Калейдоскопичен облак е надвиснал над Индия, където празнуващите отбелязват настъпването на пролетта, като хвърлят багрила, стрити на прах, пръскат вода и наводняват улиците по време на шумно забавление. Холи може да е традиционно индуски, но по време на този празник всички са равни. Тази година на 8 март цветът ще скрие всички класови линии, кастовата система ще изчезне, а чужденците ще се присъединят към местните.

Но под танците и цветния хаос се крие уникална култура и дълбоко вкоренена традиция. 

https://slivenmedia.com/uploads/CD8860A6538785054E113B995D673FDA

https://slivenmedia.com/uploads/5F96E80155E91C4165B4E7D2877DD39F

https://slivenmedia.com/uploads/2ABB28066913418E3C50A2037A34D354

Забавлението започва рано

Цветът е само част от Холи. В навечерието на празника, на Холика Дахан (вечерта на огньовете), празнуващите запалват символично чучело, за да отбележат смъртта на женския демон Холика. Хората хвърлят прочутия цветен прах на Рангвали Холи  - втория и най-известен ден от фестивала. Подготовката за тържествата обаче започва много по-рано с купуването на праха, след което децата въодушевено настройват мерника си. В района Брадж в Индия честването на Холи продължава 16 дни.

Доброто побеждава злото

Холи получава името си от Холика, демоничната сестра на злия Хиранякашипу в индуистката митология. Историята разказва, че подлият цар се опитал да забрани на сина си Пралад да се покланя на един от индуистките богове - Вишну, но Пралад отказвал да послуша баща си. Затова царяд наредил на Пралад и Холика (която била недосегаема за огъня) да седнат на клада, дървена конструкция за изгаряне на тяло при погребение или екзекуция. Когато пламъците ги обхванали, Холика се подпалила и изгоряла, въпреки имунитета си срещу огъня, а Прахлад останал невредим, тъй като се помолил за помощ на бог Вишну. Така празненствата на Холи служат като напомняне за триумфа на доброто над злото, отразявайки индуистката вяра, че опованието и предаността водят до спасение, което може да бъде постигнато от всеки вярващ.

Обредна храна

Семейства в цяла Индия приготвят с любов гуджия - сладкиш, наподобяващ кнедли, който се пълни със сушени плодове и ядки, подправени с кардамон. Съществуват безброй вариации, но обичайните пълнежи включват шамфъстък, кашу, кокос и стафиди, на които всеки се радва по време на огнената Холика Дахан.

Наздравици с мляко от канабис

Някои хора вдигат наздравици по време на Холи с бханг – млечна напитка, смесена с паста от пъпки и листа на канабис, отглеждани високо в Хималаите. Консумиран в продължение на 3000 години, този млечен шейк от канабис се свързва чрез митологията с могъщия бог монах Шива и се продава в управлявани от правителството магазини за бханг.

Защо багрила

Легендата гласи, че след като бил прокълнат от демон да има синя кожа, Кришна се притеснявал, че светлокожата му съпруга, Радха, вече нямало да го обича. Когато се оплакал на майка си Яшода, тя на шега му отговорила да нарисува лицето на Радха в какъвто цвят избере и той го направил. Летящите многоцветни пигменти, наречени гулал, напомнят за историята на Кришна.

Модернизирана силна традиция

По-рано гулал се приготвял от цветя, подправки и други естествени материали като брилянтното индийско коралово дърво и растенията Пламъкът на гората, предлагащи лечебни свойства и ползи за кожата. Синтетичните багрила стават често срещани в средата на XIX век. Днес повечето гулал, използван по време на Холи, е синтетичен и внесен от Китай, въпреки че индийското правителство насърчава националните продукти и се връща към боите на растителна основа. През 2012 г. около 200 души са приети в болница в Мумбай, заради отравяне с багрила.

Смислени цветове

Много повече от рисуването на красива картина, цветовете имат специално значение. Червената боя символизира любовта, плодородието и брака. Синьото представлява Кришна, а зеленото означава ново начало.

Почистване

За да предотвратят бедствие, индусите са съветвани да овлажняват косата и кожата добре, за да предотвратят оцветяването от гулал. Дрехите обикновено не оцеляват.

Присъединяване към забавлението

Холи се простира далеч отвъд Индия. Индусите празнуват в Бангладеш и Пакистан, както и в други страни с голяма диаспора като Суринам, Южна Африка и Малайзия. Великобритания и САЩ също организират празненства, концерти и събития, което дава възможност на много хора да се присъединят към тържествата.

Източник: nationalgeographic.bg

Ad