Молдова блокира достъпа до уебсайтовете на големи руски новинарски медии, включително информационните агенции Интерфакс и ТАСС

Сподели новината:
28.jpg
Свят

Молдова блокира достъпа до уебсайтовете на големи руски новинарски медии, включително информационните агенции Интерфакс и ТАСС, обвинявайки ги в участие в информационна война срещу страната, съобщи „TVP World”.

Молдова, малка държава с румъноговорящо мнозинство, разположена между Украйна и членуващата в НАТО Румъния, обвини Москва, че се опитва да свали нейното прозападно правителство, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Тя провежда местни избори по-късно тази седмица.

Руските войски окупират малък, предимно рускоезичен отцепен регион, а основните опозиционни партии в Молдова отдавна имат тесни връзки с Москва. Русия отрича да се намесва в делата на Кишинев и обвинява президента Мая Санду в насърчаване на враждебност.

Указ, публикуван онлайн от Службата за разузнаване и сигурност на Молдова, изброява 31 уебсайта, които трябва да бъдат блокирани незабавно за „онлайн съдържание, използвано в информационната война срещу Република Молдова“, добавяйки към 22 блокирани по-рано този месец.

Новият списък включва 14 руски новинарски източника, включително известния вестник Комсомолская правда и уебсайта Lenta.ru, както и ТАСС и Интерфакс.

С отделен указ Молдова също спря лицензите на шест местни телевизионни канала.

Москва не отговори веднага. Руското външно министерство по-рано определи решението за блокиране на уебсайтове като враждебна стъпка, целяща да лиши молдовците достъп до алтернативни източници на новини.

„Русия, чрез организирани престъпни групи, иска да повлияе на местните избори на 5 ноември и да подкопае демократичния процес“, каза министър-председателят на Молдова Дорин Речан на заседание на Извънредна комисия, създадена за вземане на решения за националната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна.

Той каза, че забранените телевизионни канали са подчинени на организирани престъпни групи, които са „обединили сили, за да дестабилизират страната“ и преследват интереси извън Молдова.

От юни 2022 г. Молдова вече забрани на телевизионните станции да излъчват новини и аналитични програми от Русия, позволявайки излъчване на руски само на развлекателни предавания и филми.

Ad