Мукеш Амбани – мъжът, който похарчи 150 милиона за предсватбено парти

Сподели новината:
28.jpg
Любопитно

1200 гости, 200 слона, 500 различни ястия, мини концерт на Риана – така накратко може да бъде описано най-скъпото предсватбено парти. И не, това не е лъжа или жълта клюка. В първия уикенд на март най-богатият азиатец вдигна пищно тържество по повод предстоящата сватба на най-малкия си син. Разточителен купон за чудо и приказ, продължил цели три дни.

Мъжът, който може да си позволи подобно охолство, се казва Мукеш Амбани и е най-богатият човек в Азия. Според „Форбс“ състоянието му възлиза на 117 милиарда долара, а за тридневното парти е платил около 150 милиона долара – бълха го ухапала, както се казва. Бъдещите младоженци пък са най-малкият му син Анант и неговата годеница Радхика Мърчант. Тя също не е случайна – нейното семейство управлява голяма индийска фармацевтична фирма. Анант и Радхика ще станат официално женена двойка чак през юли, но преди това традицията повелява да се вдигне предсватбено тържество – нещо подобно на годеж.

Още преди тридневния празник бъдещите младоженци бяха домакини на вечеря за 51 000 местни жители в Гуджарат, Индия. Това е традиция на именитата фамилия при подобни семейни поводи. Началото на празненствата бе дадено в петък, на 1 март, в Джамнагар с луксозен коктейл. Акцентът в първата вечер бе миниконцерт на световната звезда Риана. Певицата долетя специално до Индия, за да поздрави Анант и Радхика и да присъства на партито им. Тя изпълни 19 свои песни, придружени със специална хореография от професионални танцьори. С тази изява Риана прекрати 8-годишната си пауза от сценични изяви и според чуждестранните медии е получила между 6 и 9 милиона долара хонорар, за да пее за индийските милиардери. „Шоуто беше изключително добро. Не съм правила такова от 8 години насам“, призна звездата на тръгване от Индия.

На втория ден гостите бяха на разходка из дивата природа, която включваше посещение в центъра за спасяване на диви животни на Амбани в Джамнагар. Милиардерът има 2000 спасени животни както от Индия, така и от целия свят. Сред тях са леопарди, тигри, лъвове, ягуари и слонове. След разходката из джунглата за всички 1200 гости бе подготвено вечерно грандиозно събитие Mela Rouge – смесица от традиционни индийски дейности, за което е трябвало да са облечени в ослепителни одежди. Като за финал, на третия ден, всеки поканен е имал възможността да прекара следобеда в компанията на 200 слона, 300 големи котки и 120 влечуги. След това се е състояла и „церемония по подписване“, с която била поставена точка на тридневните празненства.

Според информациите на чуждестранните медии, по време на безкрайния купон са сервирани 500 различни ястия, за чиято направа са ангажирани около 100 професионални готвача. Само кетърингът е струвал около 25 милиона. Освен това милиардерското семейство наело армия от фризьори и гримьори, които да са на разположение на гостите и да се грижат за тяхната визия и комфорт. А сред поканените са били част от най-богатите, известни и влиятелни личности в света – Марк Зукърбърг и съпругата му Присила, Бил Гейтс и неговата половинка, Иванка Тръмп и семейството й, Риана и много боливудски знаменитости. Но към всеки от тях е имало сериозни изисквания. Всички гости предварително са получили наръчник от 9 страници с конкретни правила как трябва да са облечени за всяко от събитията в рамките на трите дена, като акцент са били традиционните индийски одежди.

Очакванията са сватбата през юли, която ще се състои в Мумбай, да бъде още по-пищна и разбира се – скъпа. Но така е, когато си толкова богат и преуспял – 150 милиона са нищо работа.

Сигурно се чудите с какво се занимава Мукеш Амбани, за да има такова състояние. С доста неща на практика. Той е собственик на конгломерата Reliance Industries и оперира в най-различни сфери – енергетика, нефтохимикали, природен газ, телекомуникации, текстил.

Роден е на 19 април 1957 г. в колонията на Британската корона Аден (днешен Йемен). Баща му се казва Дхирубхай Амбани, а майка му – Кокилабен. Има по-малък брат Анил и две сестри. Година след раждането семейството се мести в Индия, където таткото стартира търговия с подправки и текстил. Първоначално семейството живее в скромен апартамент с две спални, но бизнесът потръгва и финансовото състояние сериозно започва да се подобрява, а компанията излиза на борсата.

Междувременно, Мукеш получава добро образование, като дори записва магистратура в Станфордския университет. Но баща му стига до извода, че синът му ще научи много повече от практиката, а не от университетската стая и го вика обратно в Индия. Така Мукеш прекъсва следването си и се впуска в бизнеса. Впоследствие към тях се присъединява и малкият брат.

След като през 2002 г. главата на семейството умира, между Мукеш и Анил избухва война за бизнеса, а ожесточените спорове стигат дори до съда. По това време братята живеят в 14-етажна сграда, собственост на семейството, а армия от служители се грижат враждуващите братя да не се засекат някъде по етажите. В крайна сметка Амбани успяват да си разделят бизнеса и да сложат край на войните за милиарди.

Източник: "Филтър бг"

Ad