На днешния ден: 37 години от аварията в Чернобил (видео)

Сподели новината:
11.jpg
Свят

Днес се навършват 37 години от аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала, в Украйна.

Тя се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едното от 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Около 200 хил. души са евакуирани от родните си места.

Аварията в Чернобил оставя необитаеми повече от 150 хил. кв. км около централата. Над 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Повечето жители на Припят научават за инцидента едва към обяд на 26 април, а дотогава, занимавайки се с всекидневните си задачи, радиацията се е разпространявала със скоростта на светлината, благодарение на вятъра. Цялото население на Припят – 47 500 души, напуска града още в деня на инцидента. Около 300 души се връщат в домовете си месец след експлозията. Зоната, където се заселват, се нарича „Зона на отчуждение“ и в нея не се допускат външни лица.

Радиоактивен дъжд пада чак в Ирландия. Украйна, Беларус и Русия са най-засегнатите държави. Те получават 63% от замърсяването, причинено от Чернобил.

Сред животните, живеещи в радиус от 30 км. около Чернобил, има по-висока смъртност, повишена генетична мутация и по-ниска раждаемост. В замърсените области, Чернобил присъства във всички аспекти от живота на хората. Радиацията е в храната, която ядат, във водата и млякото, които пият, в училищата, в парковете, в детските площадки и в дървата, които те горят, за да се топлят.

https://slivenmedia.com/uploads/38452995031AD24D6274A8799DE38787

https://slivenmedia.com/uploads/D7BBB6CF01CEDD4D39B7E4E1FA3147E1

https://slivenmedia.com/uploads/0293A98834C2D98B26547AFE6EB37634

Облакът от Чернобил достига България точно на 1 май. За периода 30 април – 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията. Българите обаче остават в пълно неведение за убийствения радиационен дъжд.

Показателно за мълчанието на Живков по този случай е разказът за случилото се на тогавашния зам.-председател на Министерски съвет Григор Стоичков, който е председател на правителствената комисия за преодоляване на последствията от бедствия и аварии. Той не само потвърждава липсата на реакция от страна на първия партиен и държавен ръководител, но и високомерното поведение на съветските власти, спестило информация за аварията на правителствено ниво.

„За аварията в чернобилската АЕЦ Министерски съвет не е получил официално съобщение от съветска страна, нито от съветското ръководство, както и от ЦК на БКП и лично от Тодор Живков. Първото кратко неофициално съобщение за аварията ние получихме на 29 април 1986 г.“, свидетелства Стоичков.

Сега дори можете да отидете на екскурзия в опасната 30-километрова зона около Чернобил. Туристически агенции организират обиколки в изоставения град Припят.

Припят е силно замърсен и ще остане изоставен, тъй като плутоният се нуждае от близо 24 000 години, за да намали само наполовина силата си.

Ad