На днешния ден: През 1564 г. се ражда Уилям Шекспир

Сподели новината:
7.jpg
Любопитно

Уилям Шекспир е роден през 1564 година в Стратфорд на Ейвън, където е кръстен на 26 април същата година. Истинската дата на раждане не е известна, но се предполага, че е 23 април, денят на Свети Георги.  Отново на 23 април, само че 52 години – прочутият английски драматург и поет, смятан за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история – умира. Именно поради тази причина 23 април се нарича и „Денят на Уилям Шекспир“.

Шекспир създава повечето си произведения между 1589 и 1613 г. Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на XVI век. По-късно, до около 1608 г., пише главно трагедии, сред които Хамлет, Крал Лир, Отело и Макбет, смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература. През последните години от активната си писателска дейност Шекспир пише трагикомедии, наричани понякога романси, и работи съвместно с други драматурзи.

Много от неговите пиеси са публикувани в издания с променливо качество и точност. През 1623 г. двама от неговите сътрудници издават т.нар. „Първо фолио“, сборник с драматични произведения, който включва 36 от 38-те пиеси, смятани днес за писани от Шекспир.

Още приживе Шекспир е уважаван поет и драматург, но славата му достига до днешните си размери едва през XIX. век. По това време романтиците възторжено приветстват неговия гений, а викторианците се прекланят пред него с благоговение, което Джордж Бърнард Шоу нарича „бардопоклонство“. През 20. век неговите произведения са многократно приемани и преоткривани от нови течения в театъра и изкуствознанието. Пиесите му остават популярни и днес и са непрекъснато изучавани, изпълнявани и преинтерпретирани в различен културен и политически контекст по целия свят.

Ad