На днешния ден: През 1899 г. немският химик Феликс Хофман получава патент за аспирина

Сподели новината:
10.jpg
Любопитно

Феликс Хофман, млад фармацевт, работещ за компанията „Байер“, патентова ново обезболяващо средство. То се казва аспирин.

Хофман е търсил начини да създаде лекарство, което да облекчи болките на неговия баща, страдащ от ревматизъм. Така на 10 август 1897 г. немецът успешно добива ацетилсалициловата киселина, която по-късно ще стане известна като аспирин.

Названието е образувано от две части: "А" - първата буква на ацетила, и латинското Spiraea, което е названието на растението тавлога, от което за първи път е отделена салицилова киселина.

Още германските и келтските племена добиват веществото като варят кора от върба. От 1874 г. салициловата киселина се произвежда в промишлени количества и се ползва като лекарствено средство. Тя обаче има някои недостатъци, които се преодоляват с добиването на аспирина. Салициловата киселина е неприятна за приемане, тъй като има горчив вкус. Освен това дава някои странични симптоми, например болки в стомаха.

Феликс Хофман добива аспирина чрез отделяне на ацетилова група, която премахва страничните ефекти. През 1899 г. Хофман патентова изобретения от него медикамент. За отрицателно време лекарството добива световна слава като болкоуспокоително.

След Първата световна война германският концерн „Байер" е принуден да предостави патента и пазарните права върху аспирина на страните-победителки - САЩ, Франция и Великобритания.

Ad