На днешния ден: През 1952 г. се ражда Дъглас Адамс

Сподели новината:
14.jpg
Любопитно

Дъглас Адамс е роден през 1952 г. в Кеймбридж, Англия. През 1957 г. родителите му се развеждат и той отива да живее с майка си и по-малката си сестра в Брентуд, където получава средното си образование. През 1971 г. е приет в Сейнт Джонс Колидж в Кеймбриджкия университет, където получава бакалавърска степен по английска литература през 1974 г.

Още в Кеймбридж Дъглас Адамс се включва в комедийната група Футлайтс. По време на нейни представления в Лондон през 1974 г. той прави впечатление на Греъм Чапман, като за кратко двамата работят заедно и няколко скеча на Адамс са включени в „Летящият цирк на Монти Пайтън“. През следващите няколко години Адамс работи на различни места, за да се издържа, като инцидентно пише комедийни скечове за радиото и телевизията.

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ се появява през 1977 г. като идея за сатиричен научнофантастичен радиосериал, който Адамс и продуцентът Саймън Брет предлагат на една от радиопрограмите на BBC. В писането на някои от първите епизоди участие взима и Джон Лойд. Сериалът се излъчва с голям успех през март и април 1978 г. и е последван от няколко продължения. През 1979 г. е издаден и първият роман от поредицата, включваща още четири части.

През 1991 г. Адамс се жени за Джейн Белсън и през 1994 г. им се ражда дъщеря. През 1999 г. семейството се премества от Лондон в Санта Барбара, Калифорния. Дъглас Адамс умира от инфаркт на 11 май 2001 г. в Монтесито.

Ad