На днешния ден: През 1962 г. лекари зашиват обратно успешно изцяло откъснатата ръка на едно малко момче

Сподели новината:
5.jpg
Любопитно

Група от 12 лекари от болницата „Масачузетс дженеръл“ в Бостън зашиват обратно успешно изцяло откъснатата ръка на едно малко момче. Това е първата успешна операция от този тип.

Луничавият Еверет „Червения“ Ноулс се е опитвал да скочи върху товарен влак в Съмървил, Масачузетс, но е отхвърлен към каменна стена, която откъсва дясната му ръка от рамото надолу. Еверет хваща дясната си ръка с лявата и започва да търси помощ. Линейка откарва 12-годишното момче до Бостън, където го поема екипа на спешното отделение.

До този момент хирурзите са успявали успешно да зашият частично откъснати крайници. Никога досега обаче не се е появявал идеалният кандидат за пълна реимплантация. 

30-годишният главен хирург на „Масачузетс дженеръл“ д-р Роналд Малт поставя ръката на Ноулс в лед и събира нужния му екип от експерти. Всички техники, до които прибягват този ден, са били прилагани  преди, но никога в тази комбинация.

Само за няколко часа хирурзите свързват отново кръвоносните съдове кожата и мускулите и прикачат костите една за друга. За тяхна огромна радост ръката на Ноулс порозовява и пулсът в китката му се връща.

През септември лекарите свързват четири основни нервни окончания. Няколко седмици по-късно Ноулс започва да се оплаква от силна болка в реката, която – поне при тези необичайни обстоятелства – е бил добър признак.

Година по-късно пръстите на момчето стават чувствителни на топлина, студ и докосване. Може да ги движи и дори да извива китката си. Дори играе на първа база, но само с лявата си ръка. Още една година по-късно вече играе тенис и бейзбол. След 4-годишно възстановяване Ноулс започва да ползва ръката си абсолютно нормално. Става шофьор на 6-колесен камион и вдига безпроблемно половини от заклани животни.

До 1966 г. хирурзите извършват една дузина сходни операции. В половината от случаите се провалят. Това довежда до публикация в Journal of the American Medical Association, според която една реимплантация може да е успешна, само ако пациентът няма 30 години и е без други сериозни наранявания. Разбира се, откъснатият крайник трябва да е в добро състояние, а болницата, където ще се извършва операцията – да разполага с най-доброто оборудване. За всички останали ситуации JAMA препоръчва използването на изкуствен крайник.

Ad