На днешния ден: През 1963 г. затваря Федералният затвор на о-в Алкатраз край Сан Франциско

Сподели новината:
27.jpg
Любопитно

В Алкатраз са държани някои от най-опасните престъпници в Америка през 1930-те и 1940-те години, включително Ал Капоне (1934-1938) и Джордж Кели. До 1963 г. обаче условията в него се влошават значително вследствие на океана, ветровете и постоянните мъгли.

Първоначално островът е предвиден като място с всички необходими съоръжения и сгради за морски фар, след което служи като военна база дълго време. Когато става икономически неизгодно и нецелесъобразно да се ползва за подобни цели, става военен затвор в периода 1907-1934 г., а след това до 1963 г. е федерален затвор.

В Алкатраз никога не имало повече от 300 затворници. Нещо повече – това е бил единственият затвор, който по това време е предоставял топла вода за задържаните. Причината за това обаче няма нищо общо с хуманитаризма. Смятало се е, че хората, които са си взимали топли душове, ще намерят ледените води на Санфранцисканския залив за абсолютно непоносими при евентуален опит за бягство. Очевидно тази идея е сработвала – няма данни за успешно бягство от Алкатраз. От общо 36 затворника, които са се опитали да се измъкнат, 23 са били заловени, 6 – простреляни и убити, а двама са се удавили. Останалите 5 не са открити никога, смята се, че също са се удавили.

Ad