На днешния ден: През 1980 г. започва "Минута е много"

Сподели новината:
6.jpg
Любопитно

На днешната дата преди 44 години в ефира на българската телевизия за първи път е излъчено вече легендарното телевизионно състезание за умници "Минута е много".

„Минута е много“ не е първото, но е най-дълго просъществувалото телевизионно състезание в ефира на България. Първото му излъчване е на 22 февруари 1980 г. по Българската телевизия. Дългогодишен водещ на предаването е актьорът Петър Вучков, а от 2003 г. негов асистент е колегата му Стефан Спасов. Автор на предаването е доц. д-р Лилия Райчева.

Първоначалният замисъл е да се излъчат пет броя от предаването, но поради голям зрителски интерес то остава на екран. Стотният брой, който е планиран като последен, е излъчен и отпразнуван на 25 декември 1987 година. На 3 април 1992, по покана на ръководството на БНТ, „Минута е много“ се завръща в ефир и на следващата година печели наградата на БНТ за най-добро телевизионно състезание. От 2003 година състезанието се реализира като външна телевизионна продукция.

През годините предаването е сменяло регламента си, но е запазило форма̀та на викторина с интересни въпроси от различни области на познанието и науката (тривия). Популярна е рубриката с въпроси „За всекиго по нещо“, както и знакът на предаването човече с уста като цип с неговите реплики „Няма време!“, „Ами сега?“, „Грешка!“ и „Браво!“.

Ad