На днешния ден: През 1983 г. за първи път демонстрират компактдиска

Сподели новината:
17.jpg
Любопитно

1983 г. в Англия „Сони”, „Филипс” и „Полиграм” за първи път демонстрират съвместната си разработка - компактдиска. Диаметърът на демонстрираното CD бил 12 см, а на него била записана Деветата симфония на Бетовен. Продължителността на записа била 74 минути, точно толкова, колкото е дълга симфонията.

Във „Филипс” е разработен общият процес на производство, като е използвана тяхната по-ранна технология Laserdisc. „Сони” работи над метода за корекция на грешките. През 1982 г. започва масовото производство на компактдискове в завода в град Лангенхаген край Хановер в Германия.

Първоначално компактдискът е бил създаден за цифрово съхранение на звукови записи (т.нар. CD-Digital Audio или CD-DA), обаче в днешно време той широко се използва като устройство за съхранение на данни с широко предназначение (т.нар. CD-ROM).

Абревиатурата „CD-ROM” означава „Compact Disk Read Only Memory” - компактдиск като носител на информация за широко използване

През август 2011 г. английски учени заявиха, че са разработили диск от обикновено стъкло, който може да съхранява данните вечно. В същото време той издържа на екстремални температури до 1000 градуса по Целзий. Същността на изобретението се състои в това, че структурата на стъклото се променя на нанониво, както и плоскостта на поляризация. Това дава възможност да се създават микроскопични точки, всяка от които отразява светлината по различен начин.

Ad