Научно чудо: Парализиран мъж проходи чрез управлявани с мисълта импланти

Сподели новината:
3.png
Свят

Това е история за едно истинско чудо на научните постижения.

Мъж, парализиран при инцидент с велосипед преди 12 години, може отново да ходи благодарение на новаторски неврохирургичен проект, разработен във Франция и Швейцария. Техниката включва използването на импланти за възстановяване на комуникацията между мозъка и увредения гръбначен мозък.

Пациентът задейства импланта в мозъка си чрез мисъл и той се свързва безжично с импланта в гръбначния стълб. Двата импланта изграждат това, което изследователите наричат "дигитален мост", за да преодолеят прекъсването между гръбначния и главния мозък, което се е получило по време на злополуката.


"В рамките на пет до десет минути можех да контролирам бедрата си, сякаш са истински. Сега мога просто да правя това, което искам - когато реша да направя крачка, стимулацията ще се задейства веднага щом си помисля за нея".

Герт-Ян Оскам, пациент с параплегия


Неотдавнашният пробив е резултат от десетгодишна работа на изследователи от двете страни. Миналата година екипът показа гръбначномозъчен имплант, който изпраща електрически импулси, за да стимулира движението на мускулите на краката. Той е позволил на трима парализирани пациенти да ходят отново. При предишните експерименти обаче пациентите са използвали бутон, за да стимулират движението на краката. Сега всичко е в ума.


"Когато всичко е инсталирано, пациентът първо трябва да се научи как да работи с мозъчните си сигнали. А ние също трябва да се научим как да съотнасяме този мозъчен сигнал към стимулацията на гръбначния мозък. След няколко сеанса всичко е свързано и пациентът започва да тренира".

Жоселин Блох, неврохирург


Данните се предават на гръбначномозъчния имплант чрез преносимо устройство, което се побира в проходилка или малка раница, позволявайки на пациентите да се придвижват без чужда помощ.

На пациента са му били необходими няколко месеца физическо и умствено обучение, за да овладее новата технология. Въпреки че движенията му все още са много ограничени, сега той може да ходи по неравен терен и дори да изкачва стълби.

Източник:  euronewsbulgaria.com  

Ad