Най-големият круизен кораб в света тръгна на първото си пътешествие (видео)

Сподели новината:
9.jpg
Любопитно

Най-големият круизен кораб в света тръгна на първото си пътешествие.

Icon of the Seas е дълъг 365 метра, има 20 палуби и може да приеме 7600 пасажери. Заедно с екипажа броят на хората на борда ще надхвърля 10 000 души.

Корабът тръгна от Маями и една седмица ще обикаля островите в Карибско море.

Построяването на луксозния плавателен съд струваше невероятните 2 милиарда долара. На борда има 7 басейна, 6 водни пързалки и 40 барове и ресторанти. В четвъртък Лео Меси участваше в церемонията по кръщаването на кораба.

Еколози казват, че втечнения природен газ, който използва Icon of the Seas като гориво, изпуска големи количества метан. Това е един от най-вредните газове, отговорни за парниковия ефект.

“Икономичността е важна част от нашата мисия да постигнем нулев въглероден отпечатък в бъдеще. Втечненият газ е първа стъпка в тази насока. Разглеждаме и нови, алтернативни видове гориво”, заяви Стиг Ериксен, главен инженер на кораба.

„Използването на втечнен газ е начин да излъчват по-малко въглероден диоксид от обикновеното корабно гориво. Но на практика, като общо количество вредни емисии в дългосрочен план, това е стъпка в грешната посока”, подчерта Брайън Комър, Международен съвет за чист превоз.

Ad