Най-големият портрет на Георги Раковски грейна като икона върху стена в Котел

Сподели новината:
DSC_0556.jpg
Сливен

Така гражданите и гостите на Котел определят най-големият живописен портрет на Георги Раковски, който някога е правен досега. Ласкаво за него се изказа и почетния доктор на Националната художествена академия – проф. Иван Газдов. Произведението с образа на Раковски се появи под формата на стенопис върху фасадата на ТПК „Котленски край“ в центъра на Котел. Той е с размер близо 15 метра височина и бе създаден в рамките на няколко дни. Автори на монументалното произведение са световноизвестния български художник Станислав Трифонов – Nasimo /Fine Graff Art/ и Светлозар Янков – Sve, който работи върху цялостната визуализация на града от месеци.

По покана на кмета на Община Котел – Коста Каранашев, художниците трябваше да създадат творба, която да изобразява по най-достоверен начин образа на патрона на града – Георги Раковски, преплетен с елементи от български шевици. Търсен ефект или случайност, но разположението на шевиците зад образа на възрожденеца, вперил поглед към църквата „Св. Троица“, буди у гражданите и гостите на Котел усещането, че Раковски е изобразен с нимб като светец, което го прави още по-специален за местната общност.

Изрисуването на лика на Георги Раковски се финансира от Община Котел и чрез дарения, направени по време на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим.

Община Котел благодари на ръководството на ТПК „Котленски край“ за преотстъпената фасада и на всички, спомогнали за осъществяването на идеята. Големи благодарности и към всички граждани, които самоинициативно решиха да се присъединят към идеята на кмета и изобразиха новия „дрескод“ на Котел по стените на сградите си. Те се намират на  ул. „Стара планина“, ул. "Кръстьо Раковски" и до пазара.

Ad