Новак Джокович с осма титла на Australian Open

Сподели новината:
Новак Джокович
Спорт

Новак Джокович спечели Australian Open за рекорден осми път в кариерата си. В драматичен финал Ноле се наложи над Доминик Тийм с 6-4 4-6 2-6 6-3 6-4. Двубоят в Мелбърн продължи повече от четири часа.

Така сърбинът си гарантира завръщане на върха в световната ранглиста в понеделник.

Сблъсъкът започна с лесен сервис гейм на Ноле. При подаването на Тийм се стигна до дюс, а дълбоки удари на сърбина принудиха Доминик да сбърка и така се стигна до пробив за 2:0.

Новак бързо поведе и с 3:0, а след това създаде проблеми и при сервиса на Тийм, който все пак успя да вземе подаването си.

Джокович продължи да бъде солиден на свой сервис и поведе с 4:1. Последно нов проблематичен сервис гейм на Тийм, но австриецът отново се справи. В седмия гейм Доминик имаше брейкбол, който успя да реаилизира за 4:3. Австриецът взе подаването си и изравни за 4:4.

Следващите два гейма бяха в актива на Джокович, който измъкна първия сет след 6:4.

Новак започна на високо ниво и втората част, но опонентът този път успя да спре устрема му още по-рано. При 1-1 и 30-30 световния №2 за пръв път пропусна да вкара първи сервис в сета и това доведе до двойна грешка и брейкбол. Едва при третата точка за пробив Тийм успя.

Джокович стигна до точка за пробив при подаването на съперника си, но Доминик бързо се поправи и запази преднината си.

Новак продължи да натиска австриеца и стигна до точка за пробив при 3:4, която успя да реализира. Следващият гейм беше ключов за развоя на сета. Световният №2 бе разколебан, а при 15-30 получи предупреждение за забавяне при изпълнение на сервиса, а последвалото дълго разиграване завърши със сгрешена къса от негова страна. При брейкбола отново се забави и този път последва наказание - отнето му бе правото на първи начален удар. Ноле допусна непредизвикана грешка и пробивът стана факт. Тийм довърши започнатото и изравни след 6-4.

В началото на третия сет Новак изостана с ранен пробив. Тийм продължи да играе по-добре в тези минути и поведе с 4-0.

Последва медицинско прекъсване за Джокович, след което бившият №1 заигра по-добре. Въпреки това при 2-5 и 30-30 Тийм изпълни перфектен форхенд по правата, приземил се на линията, за да си изработи сетбол. Последва дюс и две грешки на Ноле, за да поведе Тийм с 2:1 сета.

Джокович посети съблекалнята след края на третата част и започна по-добре четвъртата.

Представянето му на сервис отново се приближи до стандартите от първия сет и при 4-3 Ноле дочака своя момент. Двойна грешка му донесе два поредни брейкбола, а при втория Тийм пресили удара си от форхенд, за да стане пробивът реалност. Сърбинът затвори сета с подаване на 0.

След края на четвъртия сет Тийм посети съблекалнята. Новак стигна до пробив в заключителния сет, за да поведе с 2:1, след което го затвърди със солиден сервис гейм.

При 4-2 наблюдавахме нов драматичен гейм, в който Тийм трябваше да играе много смело, за да се спаси. След два дюса мрежата помогна на сърбина да стигне до нов брейкбол, но опасността бързо бе неутрализирана. Два добри начални удара задържаха интригата в сета.

При 5-4 Джокович получи право да сервира за осма титла в Мелбърн. Тийм заложи на максимален риск, което доведе до негови грешки. Джокович получи два мачбола и реализира още първия.

Ad