Новата учебна година започва присъствено

Сподели новината:
Новата учебна година започва присъствено
Общество

Учебната година ще започне присъствено, реши Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в образованието. Преценено е, че това е най-добрият вариант за ученици, родители и учители. Ако през годината има заразени с COVID-19 ученици, то те ще учат дистанционно от вкъщи. До началото на учебната година ще бъде съставен специален план за действие, общ за всички училища.

Всички социални партньори - министерството, синдикатите и директорите са категорични:

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Най- доброто обучение е присъственото, трябва да започнем учебната година присъствено.

Деян Стаматов, член на Отрасловия съвет, директор на 119- то СУ: Време е да минем към нормалност, към реалност, явно ще живеем с коронавируса дълго, но образованието не може да продължи да бъде дистанционно.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще трябва да направим така, че училищата много бързо да превключват на обучение в електронна среда.

Това ще се случва, когато има заразено дете или клъстър от ученици, но ще е само за отделни училища и за седмица-две, уточни министърът. Ще се извършва дезинфекция в училището или класа, а тестовете ще се провеждат бързо, за да може здравите деца да се върнат. Заразените пък ще трябва да останат повече вкъщи.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Те ще могат да се включат чрез виртуална класна стая в реалната класна стая, т.е. единствено за такъв модел на смесено обучение говорим.

Ще се изработи единен здравен протокол, по който да действат всички училища. Тези правила ще са ясни до началото на учебната година. Сред тях ще има и разяснение кой ще плаща тестовете. И още - в начален етап ще се променят графиците така, че отделните класове да не взаимодействат помежду си.

Деян Стаматов, член на Отрасловия съвет, директор на 119- то СУ: Да се разминават в междучасията, за да не бъдат всички ученици по едно и също време, да не се струпват по едно и също време в училищните столове и бюфети.

Така, ако има заразено дете ще се затваря само отделния клас. В горния етап обаче промяна на графика трудно ще се осъществи, тъй като учениците сменят кабинети и учители.

Най-лошият сценарий ще бъде през зимните месеци, смята министърът, при настъпването грипа, когато може да се повиши и вирулентността на COVID-19 .

Според него, в решението за присъствено обучение има и доза условност, защото не може да се предвиди изцяло развитието на пандемията.

Ad