Нови санкции за шофьорите от утре

Сподели новината:
16.jpg
България

“Пътната полиция” ще направи разяснение за новите правила, с които ще бъдат налагани по-тежки наказания на нарушителите на пътя. Промените влизат в сила от 28 март.

Промени в наредбата, които вече са обнародвани в Държавен вестник, предвиждат при установена концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, да се отнемат съответно 8 и 12 контролни точки. При повторно нарушения ще се отнемат 20 точки,  а не 15, както сега.

Когато водачът откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества и не даде кръвна проба, ще му се отнемат 15 точки вместо 12.

Въвежда се ново нарушение, за което ще се отнемат точки - за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала - 10 контролни точки.

Повече точки ще се отнемат на водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път – вместо 10 ще се взимат 15 точки. Това нарушение, в условията на високи скорости, застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи в правилно движещите се моторни превозни средства. За повторно нарушение по предишните две нарушения е предложено да се отнемат 20 контролни точки.

Затова, за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. За нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез се увеличават отнеманите точки от 5 на 10, тъй като това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност.

Завишава се броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час от водачи на МПС за обществен превоз на пътници и товари.

Ad