Областният координатор на "Републиканци за България" в Сливен Недко Недев: Има отлив на чужди инвестиции, бизнесът страда

Сподели новината:
Недко Недев
Сливен

Посланията на политиците трябва да са конкретни и ясни, все повече ще се чува за Републиканци за България, коментира областният координатор на партията в Сливен Недко Недев в „оПозиция с Горан Благоев” на Faktor.bg

Обстановката у нас е непродуктивна, през последните две години бизнес средата често се определя от неща, извън отношенията производител-клиент, а в момента има изключително сериозна липса на преки чуждестранни инвестиции у нас.

Недев, който е търговски директор на международна компания с над 20 завода в света сподели, че в липсата на чужди инвестиции има и голяма доза политически оттенък.

За последното управление на ГЕРБ корупцията се е засилила, отлив личи и заради неясната позиция на българското правителство и държавата ни по въпроса с гарантиране сигурността на нашите граници по време на военния конфликт между Русия и Украйна:

„Аз не познавам инвеститор, който ще вложи средства за изграждане на нови производства или центрове за предоставяне на услуги на място, където мнението „За“ или „Против“ войната е толкова поляризирано. Ние тук не говорим за гаранция на нашите граници и суверенитет. Голяма част от хората, за съжаление, подкрепят военни действия, а най-лошото е, че тези, които са в парламента днес, също са изключително разделени.

Аз не виждам нито една от партиите да застане твърдо в защита на атлантическите ценности и на европейската ориентация на страната. Това са изключително негативни сигнали за инвеститорите“, каза младият мениджър Недко Недев.

Той бе категоричен, че посланията, които отправят политиците, трябва да сa конкретни и ясни, а международни партньори и инвеститори да виждат общо желание за работа и за това страната да се движи към сигурност.

По думите му инфлацията е общоевропейска, положението е тежко в цяла Eвропа и в света, всички суровини имат ръст, загубите на всички компании са съпоставими. Но има държави, които по-добре се справят, защото насочват средства към уязвимите групи от обществото, докато при нас се раздават пари „на калпак“, без значение какво е благосъстоянието на хората. Реално това не са антиинфлационни мерки и ще имат точно обратния ефект, смята той.

Българският бизнес все още е изправен пред старите проблеми с липсата на

квалифицирана работна ръка, отсъствието на електронно правителство и администрация, изключително ниското ниво на транспортна свързаност, което има страната ни. Към тях през последните година и половина-две, се прибавиха и новите проблеми със скъпата електроенергия и изключително високите цени на транспорта.

Бизнесът очаква от българското правителство да започне да разискват теми, които засягат конкретни политики.

Според мениджъра Недев, истински важните теми остават на заден план, за сметка на политически интриги, нападки и спорове. Една такава тема е евентуална ревизия на „Зелената сделка“, която според него е възможна:

„Виждате,вчера Германия и Австрия решиха да пуснат отново въглищните си централи. Явно има механизми за регулиране цените на електроенергията, след като искаме да преборим зависимостта от руските енергийни носители“. Дори теми като възможностите по Инициативата „Три морета“ остават на заден план, изтъкна представителят на Републиканци за България.

Никой не говори и за съвсем конкретни стъпки, като предлаганото от Републиканци за България въвеждане на патентен данък за малките предприятия, които днес изнемогват.

По думите на Недев, хората са разочаровани, в последната година се е видяло истинското лице на голяма част от тези, които се представяха за носители на промяната. Факт е и отливът на подкрепа от големите системни партии, хората се умориха и от популизма, но за съжаление няма и алтернатива.

Все повече ще се чува за ПП „Републиканци за България“, убеден е областният координатор на партията в Сливен. Формацията обединява можещи хора от реалните сфери на живот и бизнес.

Ad