Одрин предлага разходка с гондола по река Марица

Сподели новината:
8.jfif
Свят

Такова пътешествие може да направите в Одрин, любимият за пазаруване на хиляди българи град край българо-турската граница.

Няколко гондоли, наречени "Мерич" /Марица/, "Меджидие" /златна османска монета и османски орден/ и "Тунджа", с които се предлага разходка по река Марица, са най-новата туристическа атракция на града през лятото.

Докато се возите, може да се насладите на живописните гледки от двата бряга на реката или да се пренесете в миналото, докато лодката преминава под странния каменен мост.

По вид одринските гондоли са различни от познатите венециански гондоли. Те приличат на големите лодки, които са били изполвани от османските войници при превземането на Константинопол и които се наричат "канджабаш" /глава кука/.

Гондолите отдалеч привличат вниманието с червения си цвят. Широка червена тента предпазва пасажерите от жаркото слънце.

Речните плавателни средства са предназначени специално за туристически разходки по река Марица, притежават висока подвижност и са с електрически мотор. Дължината им е осем метра и са с капацитет за 14 души. Съоръжени са със спасителни жилетки, има и водач на всяка гондола, обясниха от обслужващия екип на пристана.

Валията /областният управител/ на Одрин Юнус Сезер, който откри новата туристическа атракция и бе един от първите пасажери, посочи, че проектът за разходка с лодки по Марица е била отдавнашна идея на градското ръководство.

"Проектът за туристически разходки с гондоли по река Марица е реализиран с усилията на местните власти. Искахме да осигурим максимална възможност на жителите на града и гостите да се възползват от предимствата, които предлага река Марица, която край Одрин е най-пълноводна. Надяваме се, че с новата туристическа атракция ще допринесем гостите на красивия ни Одрин да се възползват от повече исторически и културни дадености на града", заяви той.

По думите на областния управител урбанизацията на зоната около реката е включена в плановете за развитието на града. Създадени са пешеходни пътеки, спортни съоръжения и пейки, както и са разкрити различни заведения по крайбрежието на реката.

Другата цел е пространствата около река Марица да се превърнат в зони за развитие на водните спортове. Предстои изграждането на център за водни спортове.

Одрин усилено се готви за европейското първенство по гребане, на което ще бъде домакин през септември т.г.

"Смятам, че атракцията с лодки по Марица, която е част от плановете за максимално използване на възможностите на реката, прибавена към джамията Селимие, която е включена в списъка на ЮНЕСКО, и мазните борби, най-старото масово спортно състезание в света, ще засили още повече интереса към нашия град, особено през летните месеци", каза за БТА журналистът Мурат Саваш от изданието "Батъ експрес" в Одрин.

По информация на обслужващия екип круизите се осъществяват всеки ден, включително в почивните дни, от 10 до 19 часа.

Времетраенето на пътешествието с гондола е 30 минути.

Ad