Опонентът на Ердоган води с 10% за предстоящия президентски вот в Турция

Сподели новината:
33.jpg
Свят

Лидерът на опозицията в Турция Кемал Кълъчдароглу, който е кандидат за президент на предстоящите избори на 14 май, води пред настоящия държавен глава Реджеп Ердоган с повече от 10 процентни пункта. Това показват последните проучвания, съобщава BG VOICE. 

Кълъчдароглу се радва на 55,6 процента подкрепа, а Ердоган – на 44,4 на сто. Данните показват още, че опозиционният блок с името "Национален алианс" също води пред пред "Партията на справедливостта и развитието" (ПСР) на Ердоган и нейните съюзници. Проучването показа, че основният опозиционен блок би спечелил 44,1% от гласовете, а ПСР - едва 10,3%.

Предстоящите избори в Турция се определят като най-голямото предизвикателство за Ердоган по време на 20-годишното му управление след ерозията на популярността му по време на кризата с разходите за живот. Жертвите на ужасното земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност в предишните крепости на ПСР.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как страната ще бъде управлявана, накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликтите в Украйна и Близкия изток, посочва Ройтерс.

Ad