От красивица до чудовище: Историята на Мери Ан Уебстър - най-грозната жена в света

Сподели новината:
Мери Ан Уебстър
Любопитно

Англичанката Мери Ан Уебстър-Биван (1874-1933) е една от онези любящи майки, готова на всичко за децата си. Заради тях тя не се страхувала да стане обект на подигравки, показвайки различната си външност на публични места. Целта й била да има достатъчно средства, за да храни децата си. Мери минала през обидите, унижението и ексцентричността на зрителите, които искали да гледат „най-грозната жена на света“.

Началото

Мери е родена в Лондон в голямо и бедно семейство. Започнала рано работа като медицинска сестра в болница. По онова време тя била привлекателно момиче, мечтаело за голямо семейство. На 29 години се омъжила за Томас Биван, от когото по-късно родила четири деца.

Още в първите години на брака при Мери се появили здравословни проблеми: мигрената й се влошила, появили се болки в мускулите и ставите. Лекарите не можели да разберат какво се случва с тялото й. Семейството настояло за внимание и грижа, така че жената не била сама.

Симптомите станали все по-очевидни: черепът й се удължил, чертите на лицето станали големи, ръцете - груби, а женските й форми постепенно изчезнали. От хубавата млада жена не останало нищо.

Мери страдала от акромегалия - невроендокринно заболяване, свързано с прекомерно производство на растежен хормон. Излишъкът му води до прекалено висок растеж, увеличаване на костите, вътрешните органи и меките тъкани, придружени от главоболие, мускулни болки. Акромегалията обикновено се появява поради доброкачествен тумор на хипофизата. В повечето случаи заболяването е наследствено.

Днес лекарите успешно се борят с болестта, но в началото на ХХ в. Мери Ан нямала шанс да се възстанови. Всеки ден тя виждала как красотата й си отива. Съпругът й я подкрепял и не мислел да я напуска, но умрял преждевременно след 11 г. брак. Г-жа Биван останала сама с децата, които трябва да изхранва.

Първа парична печалба

Мери се захващала с всяка работа, за да изхрани децата си. Не била приета на добра работа заради отблъскващия й вид. Хората я обиждали, смеели се и я гледали пренебрежително.

Финансовото положение на семейството се влошило. Мери научила, че в Англия има конкурс за титлата „най-грозната жена“. Решила се на отчаяна стъпка - да участва. Голямата награда носела и сериозна парична сума. Успяла да спечели състезанието, но в пресата се появили унизителни статии за нея.

Шоу за изроди

Мери успяла да направи невъзможното за онези времена - да превърне нещастието си в стабилен доход. През 1920 г. Мери получила предложение за работа в САЩ в цирк и увеселителен парк „Dreamland“ на Кони Айлънд. Участвала в представления, където я представяли заради странния й вид. Обличала се в ярки костюми, за да подчертае още повече своята непривлекателност и мъжественост.

В шоуто участвали и други хора с различен външен вид: жена с брада, джуджета, гиганти, сиамски близнаци, обозначавани навремето като „изроди“, изложени за забавление на публиката. В онези години публиката харесвала такива жестоки забавления, а г-жа Биван била една от най-популярните артисти в трупата. Кой знае какво й е струвало, но преодоляла всички трудности само заради децата си.

До края на дните си Мери Биван работила в американски цирк. Само през 1925 г. се върнала в Европа – посетила Париж, където била поканена да говори на Световното изложение.

Умряла на 59 г. и завещала на децата си да я погребат в родната й Англия.

Ad