Откриха неизвестна досега рисунка на Ван Гог

Сподели новината:
Новооткритата подготвителна скица на Ван Гог и познатата рисунка „Износен“
Култура

Музеят на Винсент ван Гог в Амстердам представи вчера неизвестна досега негова скица с молив от 1882 г. Подписана с името на прочутия художник, тя е била съхранявана в личната колекция на семейство в Нидерландия повече от век, съобщава Би Би Си.

Предполага се, че това е скица към едноименната рисунка, която е част от експозицията на музея. Тя изобразява прегърбен старец, който седи на стол и държи главата си с ръце. Докато е била в частната колекция, скицата, направена в самото начало на творческия път на постимпресиониста, е виждана от много тесен кръг хора. „Тази работа е на практика неизвестна. Сега за първи път рисунката е изложена публично“, обяви Тео Медендорп, старши сътрудник в музея. Той добави, че е "абсолютно невъзможно" да се оцени стойността ѝ.

„Като център за знания, посветен на работата на Винсент ван Гог и неговите съвременници, ние сме много доволни от това откритие, което е нов принос в нашата специализирана област — каза директорката на музея Емили Горденкер. — Много рядко се случва нова творба да се припише на Ван Гог. Горди сме, че можем да споделим тази ранна рисунка и нейната история с посетителите на нашия музей.“

Горденкер разказа, че новата придобивка е подготвителна скица за рисунката „Износени“ от 1882 г. — една от най-силните работи от периода на Ван Гог в Хага. Художникът подробно описва как е възникнала рисунката в писма до брат си Тео и до приятеля си Антон ван Рапард. Откриването на не по-малко впечатляващата подготвителна скица означава, че сега имаме детайлна представа за работния процес на създаването ѝ.

Скицата показва мъж, седнал изтощен на стол, с глава в ръце. Моделът за рисунката се появява редовно в работата на Ван Гог, който е рисувал плешивия възрастен мъж повече от четиридесет пъти. В такива рисунки художникът не само проявява симпатиите си към социално слабите, които по никакъв начин не отстъпват в очите му пред заможната буржоазия — той активно привлича вниманието към тях.

Подготвителната скица ще бъде изложена на първия етаж от постоянната колекция на Ван Гог от днес, 17 септември, до 2 януари 2022 г. Посетителите ще могат да я видят в контекста на други произведения на художника от същия период, включително самата рисунка "Износен".

По-рано тази година друга доскоро непозната картина на Ван Гог, наречена "Улична сцена в Монмартър", бе продадена на търг в Париж за 13 091 250 евро, при първоначална прогнозна стойност от пет до осем милиона евро. Платното бе показано за първи път публично малко преди търга.

Ad