Отлагат Евро 2020 за 2021-ва

Сподели новината:
Отлагат Евро 2020 за 2021-ва
Спорт

УЕФА официално взе решение да отложи Европейското първенство по футбол с една година. Така вместо да стартира по план на 12 юни тази година, първенството на Стария континент ще се проведе през 2021-а.

То ще стартира на 11 юни 2021 и ще продължи един месец, до 11 юли.

Решението бе взето на днешната видеоконферентна среща между шефовете на УЕФА, представители на всички федерации и Асоциацията на професионалните футболисти.

Преместването на първенството бе напълно очаквано, след като пандемията от коронавирус обърка календара на всички първенства. Те нямаше как да приключат навреме за старта на Европейското, заради което се взе решение за отменянето му.

Така клубните първенства ще могат да завършат изцяло, макар и с месец закъснение, а на места и по-голямо. Разбира се, всичко това при условие, че до края на април футболът успее да се поднови. УЕФА също така ще създаде работни групи, които да работят върху промените в календара така, че да има най-малко проблеми за всички отбори и федерации.

Централата взе решение и за Европейските клубни турнири. На този етап планът е те да се проведат в нормалния си формат с всички оставащи фази.

Финалите им просто ще бъдат отложени с месец. Този в Шампионска лига е предвиден за 27 юни, а този на Лига Европа за 23-и.

Съдбата на Европейското първенство последва и Копа Америка. Южноамериканската надпревара трявбаше да се състои по същото време с тази в Европа, но по нейно подобие бе отложена за 2021 г.

Ad