Представят оперетата“Прилепът“от Йохан Щраус на крепостта „Туида“

Сподели новината:
Представят оперетата“Прилепът“от Йохан Щраус на крепостта „Туида“
Култура

Оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус-син ще бъде представена на крепостта „Туида“ на 1 юли от 20.00 часа. Постановката е на Музикално драматичния театър „Константин Кисимов“ Велико Търново. В нея ще участват -Теодора Петрова, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов, Пламен Долапчиев, Симона Кодева, Валерия Пейчева, Георги Гърланов, Михаил Вълчев, Милен Иванов, Цветомира Пенчева, Виктор Терзийски, Стефан Методиев, Йордан Чейреков, Полина Петкова, Иван Митев, Цветомил Йорданов. Оркестър, хор и балет на МДТ „К. Кисимов“ Велико Търново

Билетите са на цена 12 лв. и могат да се закупят на касата на читалище „Зора“и в деня на представлението на касата в крепостта „Туида“. Работно време каса: 11:00 – 18:00 часа. Резервации на билети могат да се направят на тел. 0879 / 405 418; 0898 / 293 951

Йохан Щраус – син, вече е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Щраус вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „На хубавия син Дунав“.

„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.

Цялостното действие в „Прилепът“, произтича от решението на Доктор Фалке, да засрами своя приятел Айзенщайн за това, че го е оставил да намери сам пътя към дома си след едно пиянско парти. Доктор Фалке замисля да изобличи склонността на Айзенщайн, както и на съпругата му Розалинда към извънбрачни „забежки“, като урежда те двамата да участват в бал с маски. Айзенщайн „непринудено“ започва да флиртува със собствената си съпруга. В същото време любовникът на Розалинда – Алфред е в затвора, вместо самия Айзенщайн. Накрая на историята, героите разкриват истинската си самоличност, но дали вече не е твърде късно да си простят?

Премиерата на „Прилепът” се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан–дер–Вин” и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар.

Ad