Проф. д-р Александър Оскар: В момента развитието на пандемията зависи изцяло от поведението ни като общество

Сподели новината:
Проф. д-р Александър Оскар
Общество

Проф. д-р Александър Оскар, д.м. е ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София, началник на Клиника по Очни болести на УМБАЛ „Александровска“, председател на Българско Дружество по Детска Офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика, председател на Организация на евреите в България „Шалом“, носител на държавен орден за граждански заслуги първа степен, автор и съавтор в 2 монографии и над 100 публикации в български и международни научни списания.

Проф. д-р Оскар, очаквате ли нова ковид вълна и какво предполагате, че ще бъде развитието на пандемията?

Развитието на пандемията зависи изцяло от поведението на обществото ни – до каква степен ще съумеем като граждани да се вслушаме в експертното, обосновано мнение, което се подкрепя от конкретни факти и доказателства.

Факт е, че въпреки огромния научен и медицински напредък, днес потенциалът за разпространение на болести действително нараства, а следователно и рискът от ескалиране на епидемии в пандемии. Огромното нарастване на глобализацията и свързаността означава, че вирусът може да се разпространи от едната страна на света в другата само за часове.

Какво ще кажете за хората със съпътстващи заболявания, с кои ваксини е по-безопасно да се ваксинират срещу COVID-19? Има ли такива, с които не е препоръчително?

Експертното мнение в световен мащаб е, че за тези пациенти е дори по-важно да се ваксинират, тъй като едно тежко боледуване от COVID-19 крие риск от трайни увреждания или фатален изход. Хора, които би трябвало също да потърсят съвет относно последваща ваксинация, са тези, които са проявили някаква алергична реакция при предходно ваксиниране.

Каква е гаранцията за успех на ваксините?

Гаранцията е в доказателствата – така работят науката и медицината. Безспорен факт е, че ваксините са в основата на значително увеличената средна продължителност на живот. Вече съществуват множество анализи и проучвания – над 80% намаление на риска от инфекция и прием в болница.

Можете ли да споделите повече затова какви са постковид симптомите и до колко са опасни те?

Симптомите варират – от лесна уморяемост, задъхване, нарушения на съня и паметта, объркване до персистираща кашлица, гръдна болка, мускулни болки, загуба на вкус и обоняние, депресия, неспокойствие, поддържане на висока температура. Като офталмолог срещам много пациенти и с очно засягане – по-ранна загуба на акомодативната способност, възпалителни и съдови състояния на окото и зрителния нерв, които крият риск от трайна и необратима загуба на зрението.

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на информирано решение за поставяне на ваксина.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Ad