Путин печели президентските избори с близо 90%

Сподели новината:
18.webp
Свят

Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните фалшифицирани президентски избори с 87,26 процента от гласовете при обработени 60,01 процента от протоколите. Това съобщи ТАСС, като се позова на данни от Централната избирателна комисия на Русия, която отказа да регистрира на изборите антивоенният кандидат Борис Надеждин, след като реши, че хиляди подписи в подкрепа на кандидатурата му са невалидни. 

На второ място според информацията на руската ЦИК се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18 процента от гласовете, според частичните резултати. Следват кандидатът на партия „Нови хора“ Владислав Даванков, който е получил 3,99 процента, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12 процента.

При тези резултати Владимир Путин побеждава на изборите и няма да има втори тур. 

По предварителни данни избирателната активност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74,22 процента. През 2018 г., когато гласуването се състоя в един ден, избирателната активност бе осезаемо по-ниска – 67,54 на сто, твърди ТАСС. През 2018 г. за Владимир Путин гласуваха 76,69 процента от гласоподавателите, припомня агенцията. 

В Москва Путин побеждава с 89,1 процента, на второ място е Даванков с 4,4 процента, на трето и четвърто са съответно Харитонов и Слуцки с 3,3 процента и 3,2 процента.

Путин печели с огромна преднина и изборите в окупираните украински региони, незаконно анексирани през 2022 г. Според информация на ТАСС, Путин печели 88,12 процента от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област - 92,83 процента, в Луганската народна република - 94,12 на сто, а в Донецка народна република - 95,23 на сто. Нещо повече - във всички окупирани региони избирателната активност е над средната за Русия (в "Новорусия" - над 80 процента, а в "републиките" на Донбас - близо 90 процента).

Ad