Ромски гета под блокада: не се подчиняват на мерките

Сподели новината:
Ромски гета под блокада: не се подчиняват на мерките
България

Няколко ромски гета в страната са блокирани заради нежеланието на хората да се съобразят с ограниченията против разпространението на коронавируса, съобщава Офнюз. В подстъпите им са сложени КПП-та, а хора с мегафони разясняват причините за блокадата на майчин език.

Първо в Нова Загора беше въведен вечерен час за непълнолетни и пропускателен режим в ромския квартал „Шести“, съобщиха от местната община преди дни. Това са част от допълнителните мерки на кризисния план на оперативния щаб.

В квартала с високоговорител на майчин език ще се оповестяват ограничителните режими. На всички домоуправители се разпорежда да предприемат засилена дезинфекция на общите части на сградите.

Сливенският ромски квартал „Надежда“ също е под блокада. Кметът Стефан Радев е поискал от МВР постоянно присъствие на полиция в квартала и селата Сотиря и Тополчане. Община Сливен е засилила информационната кампания сред ромската общност за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат. Извършена е дезинфекция в гетото.

Радикални мерки ще предложи на кризисните щабове в Пловдив и кметът на район „Източен“ Иван Стоянов, където се намира кв. „Столипиново. Там положението излезе от контрол, въпреки срещите на кмета с местните лидери на малцинствата и мерките, които се взимат досега.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб. В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация с часове за получаване на помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, обясни Иван Стоянов.

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби в паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване“, обясни Стоянов.

Около 30 души, завърнали се от чужбина, са под карантина. Кметът не вижда друг начин да се справи със ситуацията, освен да приложи модела на Банско и въвеждането на вечерен час.

В Ямболската ромска махала „Райна Княгиня“ се въвежда засилено полицейско присъствие, ежедневни засилени проверки в жилищния комплекс и прилежащите улици на квартала за спазване забраната за ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито. Ще се правят внезапни проверки и в останалата част от територията на община Ямбол. В МВР са получени много сигнали за нарушаване на обществения ред. С цел засилване на информационната кампания на населението в жк „Райна княгиня“ и прилежащите улици на квартала за опасността от заразата и мерките, които хората трябва да предприемат, при необходимост оповестяването ще се извършва и чрез високоговорител, се казва в съобщението на МВР.

Шефът на Националния щаб ген.-майор д-р Веселин Мутафчийски каза по-рано тази сутрин, че ще е истинско предизвикателство да се поставят под карантина пристигащите от гурбет жители на ромските махали в страната.

Ad