Руски изтребител се сблъска с американски дрон над Черно море (видео)

Сподели новината:
4.jpg
Свят

Руски изтребител свали безпилотен самолет на ВВС на САЩ над Черно море във вторник, след като повреди перката на американския дрон MQ-9 Reaper,съобщава СиЕнЕн.

Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

Дронът е бил на рутинна мисия в международното въздушно пространство, когато два руски самолета са се опитали да го прихванат.

Европейското командване на САЩ заяви, че катастрофата във вторник е резултат от „непрофесионален акт на руснаците“.

„Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9“, се казва в изявлението.

Няколко пъти преди сблъсъка изтребителите Су-27 изсипаха гориво върху дрона по „безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин“.

Русия заяви, че дронът се е разбил след „рязка маневра“ и отрече двата нейни самолета да са осъществили контакт.

Руското министерство на отбраната също каза, че американският самолет е летял с изключени транспондери. Транспондерите са комуникационни устройства, които позволяват проследяването на самолета.

Ad