Руски олигарси изкупуват дихателните апарати, подготвят се с домашни клиники

Сподели новината:
Руски олигарси изкупуват дихателните апарати, подготвят се с домашни клиники
Свят

Руски олигарски започнаха да изкупуват апарати за командно дишане и да си правят домашни клиники, за да получат най-добрите грижи и условия в случай, че се заразят с коронавирус, пише руският портал за новини „Нюзру“.

Стигнало се е и до опашки, вече има списъци от чакащите за месеци напред.

В Русия за едно денонощие има нови 71 случая на положителни проби за COVID-19, като общо за страната те са 438, няма починали, а излекувалите се са 17. Кметът на Москва пък забрани на хората над 65 години и с хронични заболявания да излизат от домовете си до 10 април освен ако нямат неотложна нужда да го направят.

Редица ресторанти, театри и киносалони затварят врати, масовите мероприятия в руската столица са забранени, както и скупчването на повече от 50 човека на едно място.

Пред The Moscow Times милиардер разказва, че е купил апарат за командно дишане за около 20 хиляди евро и се опитва да се сдобие с още. Проблемът е, че желаещите са много и списъкът с чакащи е за 8 месеца напред, споделя още олигархът.

По официални данни в Русия в държавните болници има около 43 хиляди подобни апарати. Така на 100 хиляди жители средно се падат по 29 апарата, което е доста повече, отколкото в Италия, където на 100 хиляди има 8 подобни устройства. Експерти смятат обаче, че апарати за командно дишане са концентрирани само в най-богатите райони на Русия – в Москва и областта, както и в Санкт Петербург. Според официалната статистика там са 25% от всички устройства за механична вентилация.

Представители на няколко компании за продажба на апарати за командно дишане отчитат, че в последните седмици 30% от продажбите са били от частни лица.

Апарати за командно дишане в Русия се доставят основно от Китай, Италия и Германия, като последните две страни вече са забранили износа им.

От руското здравно министерство обясниха, че е безсмислено да се купуват апарати за командно дишане за домашна употреба, пише „Интерфакс“. Причините са, че при пневмония само лекар може да определи необходимо ли е включването на такъв апарат към лечението и то в болнични условия. Освен това за лечението на тежка пневмония са необходими и други медицински технологии, които се прилагат изключително и само в отделенията за реанимация и интензивна терапия.

Най-ниската цена за апарати за изкуствено дишане започва от около 3 хиляди евро, а най-скъпите са над 23 хиляди евро. Засега в Русия няма нито един заразен с коронавирус, поставен на командно дишане.

Лекарите са на мнение, че да се купуват по този начин апарати за изкуствено дишане е като да се презапасяваме с тоалетна хартия.

Няма как вкъщи да ви включим на изкуствено дишане, казват специалистите. Това трябва да се случи в контролирана среда, са категорични те.

Ad