САЩ наблюдават руски разузнавателен кораб край Хаваите

Сподели новината:
САЩ наблюдават руски разузнавателен кораб край Хаваите
Свят

Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според съобщението бреговата охрана на САЩ наблюдава плаващия през последните няколко седмици край Хаваите разузнавателен кораб "Карелия" от клас Вишня на Русия.

"Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх и добави, че бреговата охрана още държи под наблюдение кораба, който оперира в международни води.

"Не сме забелязали някакво опасно или непрофесионално поведение и очакваме руснаците да оперират в района в съответствие с международното право", добави Сингх.

Асошиейтед прес отбелязва, че докато появата на руски разузнавателен кораб покрай американската тихоокеанска брегова линия не е нещо необичайно, този път на случая се обръща повече внимание поради засиленото напрежение между САЩ и Русия във връзка с нахлуването на Москва в Украйна и неопределените заплахи за използване на ядрени оръжия.

Ad