Silicon Valley Bank фалира и милиарди долари са блокирани

Сподели новината:
_128946801_swb-index-getty.jpg
Свят

Фокусираният върху стартъпи кредитор SVB Financial Group стана най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г. насам. Това се случи в петък при внезапен колапс, който разтърси световните пазари, остави милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори, блокирани.

Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката, която работеше като Silicon Valley Bank, и назначиха Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно разпореждане с нейните активи.

Базиран в Санта Клара, кредиторът беше класиран като 16-ият по големина в САЩ в края на миналата година с около 209 милиарда долара активи. Специфичните подробности за внезапния колапс на фокусираната върху технологиите банка е трудно да се посочат. Агресивните повишения на лихвените проценти от Фед през последната година, които влошиха финансовите условия в стартъп пространството, в което тя беше забележителен играч, изглежда са в центъра.

Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира бягащите депозити, банката загуби 1.8 милиарда долара от съкровищни облигации, чиито стойности бяха торпилирани от повишаването на лихвите на Фед.

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият от фалита на Washington Mutual през 2008 г. – отличително събитие, което предизвика финансова криза, от която икономиката куцаше в продължение на години. Катастрофата от 2008 г. доведе до по-строги правила в Съединените щати и извън тях.

Оттогава регулаторите наложиха по-строги капиталови изисквания за американските банки, целящи да гарантират, че фалитът на отделни банки няма да навреди на по-широката финансова система и икономика.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, каза FDIC.

Но 89% от депозитите на банката на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на 2022 г. според FDIC и съдбата им предстои да бъде определена.

FDIC се надпреварва да намери друга банка през уикенда, която е готова да се слее със Silicon Valley Bank, според хора, запознати с въпроса, пожелали анонимност, тъй като подробностите са поверителни. Въпреки че FDIC се надява да осъществи такова сливане до понеделник, за да защити необезпечените депозити, няма сигурна сделка, добавят източниците.

Говорител на FDIC не отговори веднага на искане за коментар на Reuters.

Отделно, SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, работи с инвестиционната банка Centerview Partners и адвокатската кантора Sullivan & Cromwell, за да намери купувачи за другите си активи, които включват инвестиционната банка SVB Securities, мениджърът на активи Boston Private и фирмата за капиталови изследвания MoffettNathanson , казаха източниците.

Не е ясно дали някой купувач ще се засили да купи тези активи, без първо SVB Financial да е подала молба за фалит. Агенцията за кредитен рейтинг S&P Global Ratings заяви в петък, че очаква SVB Financial да фалира заради задълженията си.

SVB не отговори на призивите за коментар.

Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на стрийминг устройства Roku Inc заявиха, че имат стотици милиони долари в депозити в банката. Roku каза, че неговите депозити в SVB са до голяма степен незастраховани, изпращайки акциите му надолу с 10%.

Технологичните служители, чиито заплати разчитаха на банката, също бяха притеснени дали ще получат заплатите си в петък. Клон на SVB в Сан Франциско показа бележка, залепена на вратата, която казва на клиентите да се обадят на безплатен телефонен номер.

Изпълнителният директор на SVB Financial Грег Бекър изпрати видео съобщение до служителите в петък, в което признава „невероятно трудните“ 48 часа, довели до колапса на банката.

Проблемите в SVB подчертават как кампанията на Федералния резерв на САЩ и други централни банки за борба с инфлацията чрез прекратяване на ерата на евтините пари разкрива уязвимостите на пазара. Притесненията обзеха банковия сектор.

Американските банки са загубили над 100 милиарда долара от стойността на фондовия пазар през последните два дни, като европейските банки са загубили още около 50 милиарда долара от стойността си, според изчисление на Reuters.

Американските кредитори First Republic Bank и Western Alliance заявиха в петък, че тяхната ликвидност и депозити остават силни, с цел да успокоят инвеститорите, докато акциите им падат.

Някои анализатори прогнозират повече болка за сектора, тъй като епизодът разпространи загриженост относно скритите рискове в банковия сектор и неговата уязвимост към растящата цена на парите.

"Може да има кървава баня следващата седмица, тъй като... късите продавачи са там и те ще атакуват всяка една банка, особено по-малките“, каза Кристофър Уейлън, председател на Whalen Global Advisors.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с банковите регулатори в петък и изрази „пълна увереност“ в способността им да реагират на ситуацията, каза Министерството на финансите.

Белият дом заяви в петък, че има вяра и доверие във финансовите регулатори на САЩ, когато беше попитан за провала на SVB.

Генезисът на колапса на SVB се крие в среда на нарастващи лихвени проценти. Тъй като по-високите лихвени проценти накараха пазара за първични публични предлагания да затвори за много стартиращи фирми и направиха частното набиране на средства по-скъпо, някои клиенти на SVB започнаха да изтеглят пари.

За да финансира обратното изкупуване, SVB продаде портфейл от облигации на стойност 21 милиарда долара, състоящ се предимно от държавни облигации на САЩ в сряда, и заяви, че ще продаде обикновен капитал и преференциални конвертируеми акции за 2.25 милиарда долара, за да запълни дупката си във финансирането.

До петък падащата цена на акциите направи увеличаването на капитала несъстоятелно и източници казаха, че банката се е опитала да разгледа други опции, включително продажба, докато регулаторите не се намесят и затворят банката.

Последната застрахована от FDIC институция, която затвори, беше Almena State Bank в Канзас на 23 октомври 2020 г.

Ad