Силна магнитна буря в следващите три дни

Сподели новината:
6.webp
България

През изминалите дни астрономите наблюдаваха „голяма дупка в слънчевата атмосфера“. Тази област е обърната в посока към Земята. Слънчевият вятър отделен от нея ще достигне Земята на 24 март, само няколко дни след пролетното равноденствие.

Голяма коронална дупка (в тъмен цвят на слънчевия диск) влезе в геоефективна орбита на 22 март. Това беше предшествано от Слънчево изригване на 20.03.2023г, което вече причини магнитна буря,съобщават от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН.

Очаква се ефектът от горещата плазма да формира около Земята магнитна буря, която да продължи и през уикенда.

Магнитните бури повлияват на кръвното налягане и на сърдечните проблеми .

Какво може да причини магнитната буря?

Магнитните бури могат да предизвикат редица неприятности: главоболие, мигрена, сърцебиене, болки в опорно-двигателната система, повишен холестерол, обостряне на хронични заболявания, резки промени в кръвното налягане, безсъние или сънливост, гадене, дискомфорт в стомаха, световъртеж, нарушение на равновесието, умора, депресивни състояния, раздразнителност, апатия, меланхолия, тревожност, разсеяност, ниска концентрация, остра негативна реакция на ярка светлина и силни звуци, слаба работоспособност. Установено е, че геомагнитните бури могат да предизвикат инфаркт и инсулт, но това е изключително рядко.

Какво да правите, за да облекчите въздействието на геомагнитната буря?

  • Консултирайте се с лекар, ако имате влошено здравословно състояние и хронични заболявания. Той ще увеличи дозата на лекарствата ви или ще изпише други, които ще ви предпазят от по-сериозни проблеми.
  • Не се претоварвайте. Избягвайте тежката работа и стреса. Намалете стоенето пред телевизора, компютъра и телефона, особено преди лягане. Не бързайте и не правете резки движения. Може да правите разходки.
  • Следете кръвното си налягане . Възможно е да ви причернее заради спад или недостиг на кислород.
  • Намалете пиенето на силни чайове и кафета.
  • Не предприемайте пътувания, избягвайте шофирането и отложете взимането на важни решения.
  • Осигурете си добър прием на кислород, дишайте дълбоко и недейте да стоите в задушни помещения. По време на магнитна буря може да страдате от липса на кислород, а това от своя страна води до световъртеж, умора и други неприятни неща.
  • Обърнете внимание на вашите близки, които страдат от хронични заболявания.Следете тяхното поведение по време на геомагнитна буря, за да предотвратите възникването на проблеми.
  • Бъдете информирани кога точно ще има магнитна буря и колко време ще продължи, за да приложите всички горепосочени мерки навреме.

Ad