Туристи направиха дупка в бюста на статуята на Жулиета във Верона (видео)

Сподели новината:
27.jpg
Свят

Туристите в северния италиански град Верона отново са направили дупка в бюста на статуята на героинята на Уилям Шекспир – Жулиета.

Известната бронзова статуя се намира под балкон в малък двор, където се твърди, че Ромео е ухажвал своята любима. Стотици туристи се стичат там, за да си направят селфи и да докоснат гърдата, вярвайки, че това им носи късмет в любовта.

Смята се обаче, че потта от ръцете им е предизвикала появата на малка дупка в гърдата на Шекспировата героиня, съобщава местният вестник L’Arena.

Това е втория път, в който изобилието от докосвания обезобразява Жулиета. През 2014 г. оригиналната статуя, която стои в двора повече от 40 години, е заменена с копие на стойност 15 000 евро (12 800 паунда), което е финансирано от католическа асоциация, пише Дарик.

През декември Жулиета беше в центъра на полемика, след като директорът на училище в Тоскана обяви ритуала с докосването на гърдите за „сексистки“. „Повредената статуя трябва да бъде поправена и в това няма съмнение“, пише журналистът Енрико Феро в местния новинарски сайт il Mattino di Padova.

„Трябва обаче да помислим и за бъдещето. Правилно ли е да продължаваме да позволяваме на туристите да докосват гърдите на Жулиета? Или може би ще е по-уместно да приемем аргумента на директорката, която е преценила, че това е сексистко?“, пита той.

Давиде Албертини, заместник-председател на сдружение на бизнеса в района, предложи статуята да бъде поставена по-високо. „Бих поставил и пощенска кутия под нея, в която влюбените да пускат писмата си“, предлага той пред вестника. „Може би това би било по-романтичен ритуал.“

Ad