Ученици представиха важните дати в календара на първия празник „Преглед на изкуствата“

Сподели новината:
default news image
Сливен

Деца и младежи от първи до дванадесети клас от 15 училища в Сливен и общината представиха с музика, танци и театър важните дати в празничния календар. Това стана на първия училищен концерт „Преглед на изкуствата“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общината.

Събитието на 29 март в зала „Сливен“ започна с възстановка на обичаите по Йордановден и на характерните традиции за Лазаровден и Цветница. На Деня на труда бе посветен театрален етюд, който разказа приказката „Мързеливата снаха“. Юнската поредица от значими дати бе представена чрез забавна игра с публиката, посветена на 1 юни. За Деня на Ботев прозвучаха строфите от известното му стихотворение „На прощаване“. После се разигра веселие за Гергьовден. Програмата включваше и сценични изпълнения, посветени на Еньовден, Деня на Съединението, празника на Сливен – Димитровден, Коледа. Имаше и изяви, свързани с Деня на приятелството, началото на новата учебна година, Деня на християнското семейство и други дати, скъпи за детските сърца и семействата им. Накрая кукери изпълниха своя ритуален танц.

280-те талантливи певци, танцьори, акробати, хип-хоп изпълнители, рок-музиканти, автори на песни, театрали и рецитатори бяха от НУ „В. Левски“, СУ „Й. Йовков“, ОУ „Хр. Ботев“ - Самуилово, ОУ „Ч. Храбър“ - Крушаре, СУ „П. Яворов“, ПГХТ „Акад. Н. Неделчев“, НУ „Хр. Ботев“ - Чинтулово, ППМГ „Д. Чинтулов“, ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Св.П. Хилендарски“ - Тополчане, ОУ „Ел.Багряна“, ПХГ „Д. Дамянов“, ОУ „Хр. Смирненски“ - Кермен, СУ „К. Константинов“ и ПГТ „Д.Желязков“.

Децата, техните преподаватели и директорите на училищата – участници поздрави зам.-кметът и председател на МКБППМН Пепа Чиликова. От името на кмета Стефан Радев и от свое име тя благодари за изключителния спектакъл, в който се е превърнал концертът, за желанието и ентусиазма, с които са се представили участниците и са създали чудесно настроение в залата. Желанието на организаторите, сподели зам.-кметът Чиликова, е празникът „Преглед на изкуствата“ да се превърне в традиция. „Усилията на Комисията и всички дейности винаги са били насочени към вас. Стремили сме се да ви осигуряваме възможност да се развивате, освен в науката, в изкуството и спорта и ще продължаваме да правим това. Вярвам, че всички днес сте се забавлявали и сте намерили нови приятели“, каза още тя с пожелания за усмихната и слънчева ваканция.

Участниците получиха плакети за отличното си представяне.

Всички снимки от събитието са публикувани в сайта на Община Сливен.

След пролетната ваканция ще бъде разпространен пълен запис на празничния концерт.

Ad