Украинският външен министър: Целта ни е да се сдобием със 7 батареи "Пейтриът"

Сподели новината:
9.jpg
Свят

"Украйна има за цел да се сдобие с още 7 батареи ПВО системи "Пейтриът" във възможно най-кратък срок“. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Washington Post (WP), предаде БГНЕС.

Тъй като през пролетта Русия засили атаките си срещу Украйна, недостигът на ПВО системи се усеща все повече.

Според Володимир Зеленски през март Русия е изстреляла над 400 ракети от различен тип, 600 безпилотни летателни апарата "Шахед" и 3000 управляеми въздушни бомби срещу Украйна. Това е довело до сериозни щети по инфраструктурата.

Киев засили призивите си към съюзниците си да предоставят на Украйна повече средства за ПВО, по-специално произведени в САЩ системи "Пейтриът", които могат да прихващат балистични ракети.

Според Зеленски Украйна се нуждае от 25 "Пейтриът", за да покрие изцяло страната, но Кулеба заяви, че първоначално се е съсредоточил върху осигуряването на 7. Това би било достатъчно, за да се защитят най-големите градове на Украйна и да се остави поне една батарея, която да бъде по-близо до бойното поле.

Топ дипломатът заяви още, че екипът му е идентифицирал над 100 налични „Пейтриът“ в чужбина, като добави, че "се мъчи да разбере" защо някои страни отказват да прехвърлят поне една от системите си на Украйна.

Кулеба дори предложи на Украйна да се предостави назаем "Патриоти", като обеща да върне батериите веднага щом се наложи.

"Усещам, че се удрям в стената със собствената си глава, въпреки че съм дипломат, а това означава, че трябва да разрушавам стената тухла по тухла", каза Кулеба пред WP.

Според министъра 4 държави в Европа и Азия разполагат с такива ПВО системи, които биха могли да бъдат изпратени на Украйна незабавно. В същото време Кулеба продължава да лобира и пред САЩ да доставят своите системи.

"Искрено ли вярвате, че цялата американска армия няма нито една резервна батарея „Пейтриът“, която не е на бойно дежурство и която не може да бъде предоставена на Украйна? Аз не вярвам", добави той.

Ad