Украйна увеличава числеността на армията с нов закон за мобилизацията

Сподели новината:
2.jpg
Свят

Украинските депутати одобриха законопроект за мобилизация на армията с цел увеличаване на числеността на войските срещу Русия.

По-рано този месец Володимир Зеленски понижи мобилизационната възраст от 27 на 25 години, тъй като Киев изпитва недостиг на жива сила, за да противодейства на руските сили.

Законът цели всички военнозадължени на възраст между 18 и 60 години да преминат на отчет. Без съответните документи от военните окръжия, които всички трябва сами да си извадят и винаги да носят със себе си, украинците в чужбина няма да могат да си вадят нов паспорт или да получават консулски услуги.

В частност законът за мобилизация въвежда вместо наборната служба основна военна служба за период от пет месеца в мирно време и три месеца във военно време. Украинците под 24 години ще могат да избират година и период на основна служба.

Законът предвижда и въвеждането на основно общовойско обучение, което от 2025 г. ще бъде част от университетското образование — задължително за мъжете и доброволно за жените.

Редица ограничения са предвидени за укриващите се от военна служба и нарушителите на правилата за военна регистрация, включително временна забрана за напускане на Украйна, изземване на активи и ограничаване на правото да управляват автомобил (при редица условия).

Ad