Усещане за зима в последните дни на март

Сподели новината:
4.jpg
България

До края на месец март пролетта ще е все по-осезаема с дневни температури, които все по-често ще са около и над 20 градуса. За периода на Балканите е характерно променливо време с нахлувания на студен въздух от Северозапад и краткотрайни валежи.

20 март ще започне със слънчево време в западните и централните райони. На изток и тук-там по поречието на Дунав ще има понижена видимост. Междувременно в понеделник от запад бързо ще се заоблачава, но в рамките на денонощието валежи няма да има. Почти тихо време с положителни температури призори и дневни стойности между 15 и 20-21 градуса.

В резултат на преминаващ средиземноморски циклон във вторник и сряда ще е преобладаващо облачно с валежи, които ще започнат във вторник късно следобед и бързо ще обхванат почти цялата страна. Възможни са изолирани гръмотевици. Дневните температури ще се понижат с 2-3 градуса. В четвъртък и петък ще е слънчево с разкъсана облачност. Дневните температури отново ще се повишат и в почти цялата страна ще са около 20 градуса, а на места до 25.

През почивните дни (25 и 26 март) над страната ще премине студен атмосферен фронт. Очаква се силен северозападен вятър. Валежите ще започнат от северозапад в събота късно следобед и вечерта. Ще са локални, краткотрайни, временно интензивни с гръмотевици и с риск от дребна градушка.

Още един такъв фронт със силни пориви на вятъра ще засегне страната ни в първите дни на последната мартенска седмица. Тогава температурите чувствително ще се понижат – за ден-два сутрин те отново ще са около нулата, а денем между 5 и 10 градуса. В този период ще превали сняг по планините, а не е изключено това да се случи и по някои високи котловини в Западна България и тук-там в Предбалкана.

Астрономическата пролет започва на 20 март в 23.24 часа. През нощта на 25 срещу 26 март ще трябва да преместим стрелките на часовниците с час напред и да преминем към лятно часово време.

Ad