Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица

Сподели новината:
13.jpg
България

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица. Близо 15 500 сливналии декларираха доходите си пред приходното ведомство, като над 81 % от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (/ПИК) или електронен подпис (КЕП). 463 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а около 2 400 са ги подали в офиса на приходната агенция в Сливен. От офиса на НАП в Сливен отбелязват ръст при онлайн заплащането на данъци чрез виртуалния терминал на ведомството. Това е и една от най-често използваните електронни услуги на НАП.

В национален мащаб близо 700 000 души са подали декларациите си пред НАП до полунощ на 2 май, като са декларирали данък върху доходите на стойност почти 221 млн. лв., сочат данните на приходната агенция. Над 83 % от формулярите са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. Повече от 72% от гражданите са се възползвали от предварително попълнените декларации за доходите, които са достъпни в Портала за е-услуги на агенцията.

В случай на допуснати неточности в декларираните данни, до 30 септември 2023 г. данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация.

„Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физическите лица през 2022 г., приключи успешно. За поредна година отчитаме завишен брой на подадените декларации, което се дължи на по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. Ние ще продължим да ги подпомагаме и улесняваме при изпълнението на задълженията им, като развиваме електронните услуги.“, каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Калинка Заркова.

Ad