В секциите с маски и дезинфектант на частичните местни избори на 27 септември

Сподели новината:
В секциите с маски и дезинфектант на частичните местни избори на 27 септември
Общество

Избирателите ще влизат с маски в секциите, с такива трябва да бъдат и членовете на комисии по време на частичния местен вот на 27 септември. Такъв трябва да се проведе в 24 кметства в страната, като това ще са първите избори в условията на COVID криза. Още през август от ЦИК са препратили на областните управители и кметовете, в чиито населени места ще има избори, писмо от здравното министерство с инструкции, подписано от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Там те са посочили и конкретни указания.

Сред тях е и това гражданите да влизат с маски в изборните помещения, за да пуснат своя вот. Същото ще важи и за самите членове на комисията, наблюдатели и застъпници. Другите препоръки са да се придържа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция, а кметовете да закупят дезинфектанти, които да се ползват от избиратели и членове на секциите. Наред с това в началото на септември пък ЦИК е пратила ново писмо до местните власти и общинските избирателни комисия, за да искат информация дали могат да изпълнят изискванията на здравните власти.

Междувременно правната комисия трябваше да гласува процедурните правила за избор на нов шеф на ЦИК, след като преди седмица Стефка Стоева напусна поста. Целта е те да минат до края на седмицата през пленарна зала, а сроковете по разглеждане на документите на кандидатите и тяхното изслушване да бъдат съкратени максимално, че до 25 септември да има избран нов председател на ЦИК. Това по същество е само няколко дни преди частичните кметски избори на 27 септември. Дотогава ЦИК ще се ръководи на ротационен принцип от тримата заместник-председатели в комисията - Кристина Цанкова-Стефанова, Таня Йосифова и Силва Дюкенджиева.

Красимир Ципов: Машинно гласуване ще има и при предсрочен вот

Машинно гласуване ще има, законът ще бъде спазен. Това коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пред Нова телевизия по повод промените в ИК. Ципов даде да се разбере, че машини ще има и при предсрочни избори, но устройствата просто ще бъдат наети, а не купени. Той напомни,че тяхното предложение за поправки в ИК е да има вот и с хартиени бюлетини, защото имало граждани, които в условията на пандемия се притесняват да гласуват с машини. По думите му няма да има сумиране на данните от справката от машинния вот и от гласуването с хартиени бюлетини в самите протоколи. Така справката от самите устройства ще се носи от ОИК и РИК заедно с протокола от хартиеното гласуване. Припомни, че в края на февруари са били заделени около 70 млн. лева от бюджета, за да бъдат закупени машини. По думите му е важно да се определи видът на машината – такава, каквато е на вота за евродепутати или да има машинно преброяване по подобие на четците в тотопунктовете. Депутати от мнозинството обаче коментираха пред "Монитор", че ще се върви към първия тип - с тъчскрийн, отколкото към четци.

Ad